Girona preveu municipalitzar l’aigua cap al mes d’octubre

Seu d'Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter) al carrer Ciutadans de Girona

Ja s’ha fet part de la memòria i s’està a punt d’adjudicar l’estudi d’alternatives de gestió, pendent d’una possible baixa temerària

La crisi de la Covid-19 ha fet allargar el procés un parell de mesos

El govern de Girona preveu municipalitzar la gestió de l’aigua cap al mes d’octubre, uns tres mesos abans que expiri amb el canvi d’any el contracte actual de la societat mixta Agissa, segons càlculs del regidor de Sosteniblitat, Martí Terés, que explica que ja s’ha fet part de la memòria, sobretot la d’abast del servei, i s’està a punt d’adjudicar l’estudi d’alternatives de gestió, que ha de servir per argumentar que la municipalització és la millor opció. El procés està momentàniament uns dies en punt mort per una possible baixa temerària, ja que una de les tres empreses a la qual es va demanar pressupost n’ha presentat un de sospitosament baix i se’ls ha demanat que justifiquin que ho poden fer per aquesta quantia, tal “com marca la llei”, subratlla Terés. En concret, dues empreses van presentar ofertes per valor de 9.500 i 9.490 euros (IVA exclòs), respectivament, i l’altra per 7.200.

Rescissió del contracte

El novembre passat els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià van anunciar l’inici de l’expedient per resoldre anticipadament el contracte d’Agissa davant d’informes que acreditaven que no s’havien fet inversions i reposicions per valor de 10 milions entre el 1992 i el 2012. Llavors es va explicar que s’obria un període de com a màxim vuit mesos perquè el soci privat, Girona SA, es defensés amb els seus propis números i els ajuntaments ho estudiessin tot i prenguessin la decisió final, alhora que els consistoris ja anirien preparant la municipalització en una comissió. Això situava la municipalització cap al mes d’agost, però la crisi de la Covid-19 farà que el procés “es demori un parell de mesos”, explica Terés. El regidor treu importància al fet que l’adjudicació de l’estudi d’alternatives de gestió estigui momentàniament parat per risc de baixa temerària. De fet, avui acaba el termini perquè l’empresa respongui i l’adjudicació hauria de ser aviat. Un cop s’hagi adjudicat hi haurà tres mesos per redactar-lo, però Terés deixa clar que mentrestant els consistoris continuaran avançant: “No és un procés seqüencial. Es van treballant en moltes coses alhora. Hem fet la part de la memòria necessària per encarregar l’estudi, però mentre aquest es faci hem de continuar fent la resta de la memòria, fer el reglament…” La part de la memòria que ja està redactada s’ha enviat a tots els grups municipals i és previst parlar-ne en els pròxims 15 dies en una reunió de la comissió d’estudi creada per la municipalització amb membres i tècnics dels tres consistoris.

“Calendari atapeït”

Terés reconeix, però, que estan treballant amb un “calendari atapeït” comparat amb altres ciutats que han municipalitzat l’aigua, com ara Terrassa i Valladolid, però ressalta que aquí hi ha l’avantatge de tenir el control de l’empresa i, per tant, accés a la informació. “La municipalització sí o sí haurà d’estar l’1 de gener del 2021 perquè l’empresa mixta actual és improrrogable. La idea és mirar d’avançar-ho i jo crec que serà a l’octubre”, reitera.

Veure font: http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/1788806-girona-preveu-municipalitzar-l-aigua-cap-al-mes-d-octubre.html?utm_source=twitter&utm_medium=xarxes&utm_campaign=xarxes

Comparteix: