El Ple de Vilassar de Dalt ha aprovat inicialment i per unanimitat la municipalització del servei d’aigua i clavegueram del municipi en un ple extraordinari que s’ha celebrat el darrer dijous 17 de març al vespre. Després de 50 anys de concessió externa amb l’empresa AGBAR –antiga SOREA– l’Ajuntament, ha volgut recuperar un servei essencial en tot el seu cicle a través d’una EPEL (Entitat Pública Empresarial Local) que s’anomenarà Vilassar de Dalt Aigües, EPEL-ViDA.
El desembre d’aquest 2022, després de 50 anys, finalitza el contracte de concessió amb l’empresa AGBAR i l’Ajuntament, amb el suport unànime de tots els grups municipals, ha decidit recuperar la gestió directa del servei d’abastament d’aigua i clavegueram. Després dels treballs previs del grup i la comissió d’estudi creats per elaborar propostes i estudiar els tràmits per a la municipalització amb coneixement i garanties, s’han portat al Ple d’aquest dijous, les conclusions que determinen el model de gestió a través de la creació d’una a entitat pública de l’aigua de Vilassar de Dalt.
En aquest sentit, el Ple també ha aprovat la constitució i els estatuts pels quals es regirà l’entitat pública empresarial local Vilassar de Dalt Aigües, EPEL-ViDA, el Reglament del Servei Municipal de clavegueram de Vilassar de Dalt i el Reglament del servei municipal d’aigua de Vilassar de Dalt.
Amb tot, Vilassar de Dalt fa un pas decisiu per a la construcció del nou model d’aigua a Vilassar que, després de 50 anys, tornarà a la gestió pública municipal. Al llarg d’aquest procés, l’Ajuntament, ha comptat amb el suport i l’assessorament de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), de la qual en forma part, i de la consultora especialitzada CAPIOL.
Vilassar de Dalt passarà, doncs, a formar part del grup de municipis de la comarca del Maresme que fan gestió pública, com ja són Mataró, Argentona i Arenys de Munt, que va remunicipalitzar l’aigua l’any 2011. A Catalunya, la darrera dècada ja han fet aquesta passa 21 municipis, i cada cop més són més els municipis que opten per la gestió directa quan s’acaben les concessions.