Suez amenaça amb acudir a arbitratge d’inversió contra Xile

Suez amenaça amb portar el conflicte que manté amb el govern xilé, a partir de l’obertura d’un procediment per a finalitzar el contracte de concessió de la seva subsidiària ESSAL a Osorno l’agost de 2019, a arbitratge d’inversions davant el Centre Internacional d’Arranjament de Diferències relatives a Inversions (CIADI).

En un comunicat emés el 15 de juny per Suez que controla la societat Aigües Andines, el major accionista de l’Empresa de Serveis Sanitaris de Els Llacs (ESSAL), demana la immediata suspensió del procediment de caducitat contra aquesta última que es va produir amb motiu de la interrupció del subministramen d’aigua a la ciutat d’Osorno el juliol de 2019.

En el comunicat, Suez explica que les actuacions de l’organisme regulador infringeixen el degut procés i posen en dubte la seguretat jurídica de la inversió estrangera a Xile. A més, obre la via per a sotmetre la controvèrsia a arbitratge del CIADI.

L’origen del conflicte: Osorno

El 11 de juliol de 2019 es va produir un vessament de petroli a la planta d’aigua potable de Caipulli que va suposar el tall del subministrament. Aquest va ser restablert en una setmana, però uns dies després es van detectar bacteris fecals a l’aigua tractada.

La Superintendència de Serveis Sanitaris (SISS), l’autoritat reguladora dels serveis d’aigua, va iniciar un procediment de caducitat per a finalitzar el contracte de concesió d’ESSAL i va anunciar multes a l’empresa. I a la ciutat d’Osorno, d’uns 150.000 habitants, es va organitzar un referèndum ciutadà, on el 90% dels votants van apostar per la remunicipalització.

Comunicat emés per Suez

Com a accionista i afectat per aquest procediment, Suez ha seguit atentament el seu desenvolupament i ha conclòs que les actuacions de l’organisme regulador infringeixen principis bàsics del degut procés i posen en dubte la seguretat jurídica de les inversions estrangeres a Xile.

Suez mostra la seva preocupació pels fets, i en aquest procediment en particular, de reiterades violacions al degut procés que s’han succeit des de l’inici de la investigació de la SISS i del fet que aquesta anunciés la seva decisió de proposar la caducitat des dels començament, sense esperar al desenvolupament legal del procediment administratiu i prejutjar contra el text i l’esperit de la Llei General de Serveis Sanitaris, arribant fins i tot a contradir la seva pròpia jurisprudència.

Amb la personació en aquest procés administratiu, queden satisfetes les necessàries consultes amistoses entre Suez i el govern de Xile a efectos de, en el futur, sotmetre la controvèrsia a un arbitratge internacional davant del Banc Mundial, de conformitat amb l’acord subscrit entre l’estat espanyol i Xile per a la protecció i foment recíprocs d’inversions.

El procediment de venda d’ESSAL compleix amb el calendari previst el passat mes de gener i preveu tancar-se els propers mesos, en comptar amb inversors interessats tant nacionals com internacionals.

Veure font: https://ciarglobal.com/espanola-suez-amenaza-con-acudir-a-arbitraje-de-inversion-contra-chile/

Comparteix: