Més de 150 organitzacions, entre elles l’AMAP, recolzen el relator especial de l’ONU, Léo Heller, i denuncien la interferència de la indústria privada de l’aigua

150 organitzacions, entre elles l’AMAP, han expresat el seu ferm recolzament a l’informe sobre La privatització dels serveis d’aigua i sanejamento del relator especial de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre els drets humans a l’aigua potable i el sanejament, Léo Heller. El relator ha presentat el seu informe a l’Assemblea General de la ONU. Tambén expresen la seva profunda preocupació pels intents d’un grup d’operadors privats d’aigua per erosionar la independeècia del relator especial i el seu treball.

Aquest nou informe és una contribució important a un debat que es crucial en els temps actuals. El paper dels actors privats en la prestació dels serveis públics, inclosos els de l’aigua i sanejament, ha augmentat les darreres dècades. Els últims anys, al menys altres quatre procediments especials de l’ONU (sobre la pobresa extrema i drets humans, educació, vinvenda i deute) han escrito sobre aquest tema als seus respectius informes. Aquesta setmana, vuit relators especials i experts independents actuals i anteriors de l’ONU es van reunier en un event sobre la privatització, que va reunir a centenars de persones virtualment, i cinc d’ells van escriure un article d’opinió publicat a nivell internacional sobre la importància de la privatització i els drets humans.

L’informe de Heller és equilibrat i reconeix la diversitat de contextos. Així mateix, aquest treball és el resultat del seu esforç durant els últims sis anys i, extraordinàriament, va ser elaborat a través de vàries consultes que van molt més enllà de l’esperat o del que és pràctica habitual dels Procediments Especials de l’ONU. Les consultes van incloure una àmplia gama de parts que van manifestar el seu interès en participar, inclosos els estats i el sector privat, i es van compartir de forma transparent al lloc web del mandat.

Malgrat la importància d’aquest tema i de les solucions mesurades i constructives que ofereix l’informe, el relator especial s’ha enfrontat a l’hostilitat d’Aquafed, un grup de pressió d’empreses privades d’aigua com Veolia i Suez. Aquafed va escriure al president del Consell de Drets Humans, a l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans i als estats. Aquestes cartes van personalitzar el tema, qüestionant la imparcialitat de Heller. Tot i així, les preocupacions que plantegen són infundades; tenen com a objetiu silenciar-lo i desacreditar-lo, en comptes de debatre sobre la substància.

Aquesta injerència és un intent transparent i inacceptable de protegir els beneficis de la indústria de l’exposició a la realitat de la violació dels drets humans com a conseqüència de la privatització.

Les organitzacions signants expresen el seu total recolzament al rigor i a la professionalitat de Heller. Al llarg del seu mandat de sis anys, va prestar atenció a les comunitats i famílies afectades que no gaudeixen dels drets a l’aigua i al sanejament. Cenyint-se a les regles de conducta i al mandat del Consell de Drets Humans, ha portat a terme investigacions considerades de qualitat i basades en evidències. Ha tingut en compte les opinions que va rebre a través de les consultes, però va actuar independentment dels estats, el sector privat i altres parts interessades, que és el pilar del mecanisme de Procediment Especials de l’ONU. No hi ha dubte de la seva integritat, professionalitat i el seu compromís amb els drets humans.

Els signataris expresen el seu reconeixement per la tasca que ha realitzat el relator especial els darrers sis anys i, en particular, es destaca la importància de la seva tasca sobre el tema de la privatització. Heller fa recomenacions per als estats, els actors privats i les institucions financeres internacionals, que mereixen la deguda atenció i acció.

Finalment, s’insta als estats que en el marc dels deures que estan cridats a complir, avantposin la seva obligació de complir els drets humans de totes les persones per sobre dels interessos econòmics de qualsevol actor privat.

Comparteix: