L’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) celebra 5 anys de la seva constitució com a òrgan de participació ciutadana

La Masia Freixa acull la presentació d’una guia que facilita la constitució d’aquests tipus d’organismes arreu de l’Estat

La regidora del Cicle de l’Aigua, Patrícia Reche, inaugurarà la jornada que se celebrarà a la Masia Freixa per presentar el Manual pel Disseny i Implementació dels Observatoris Ciutadans de l’Aigua, que ha elaborat la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (AEOPAS), que aglutina municipis, consorcis, mancomunitats i altres administracions fins arribar a un total de 71. L’acte comptarà amb l’assistència de la presidenta de l’OAT, Sònia Gimènez; dels presidents de l’AEOPAS, Luís Babiano, i de l’Associació de Municipis i entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Lluís Basteiro; del gerent de TAIGUA, Ramon Vázquez, i de Pedro Arrojo, relator de l’Organització Nacions Unides (ONU) per a la defensa del dret humà a l’aigua, que parlarà via streaming des de Brussel·les.

Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya on es va constituir, ara fa 5 anys, un Observatori de l’Aigua (OAT) adscrit a l’Ajuntament, per articular la participació ciutadana en les decisions estratègiques vinculades amb el servei d’abastament municipal, d’ençà que aquest es va municipalitzar el passat 10 de desembre de 2018. Actualment, som un dels municipis més grans de l’Estat amb una gestió pública de l’aigua eficient, de qualitat, transparent, participativa, equitativa i social.

Per aquest motiu, la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (AEOPAS) ha triat Terrassa per presentar el Manual pel disseny i implementació dels observatoris ciutadans de l’aigua en una jornada matinal que se celebrarà, a partir de les 11 h del matí, a la Masia Freixa. En el decurs d’aquest acte es presentarà la guia, que estableix els tràmits que cal seguir per a crear organismes de participació ciutadana en la gestió de l’aigua; es parlarà de la importància que té la municipalització davant de situacions rellevants, com ara la greu sequera que afecta bona part de Catalunya actualment i també es posarà en valor la participació ciutadana en la defensa del dret humà a l’aigua i al sanejament.

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa té un caràcter consultiu, assessor, deliberatiu i propositiu, amb capacitat per elaborar estudis, informes i propostes en la gestió de l’aigua. També té potestat per tirar endavant acords que hauran de ser considerats pel Govern Municipal amb l’objectiu d’incorporar la participació ciutadana en la definició de polítiques i decisions estratègiques per al bon funcionament del servei.

Entre les seves funcions destaquen la presentació de propostes pel funcionament de Terrassa Cicle de l’Aigua, EPEL, l’elaboració d’estudis i informes, la informació i formació de la ciutadania i el control públic en la rendició de comptes. L’OAT disposa dels seus propis recursos i té un pla de treball per tirar endavant les seves funcions, en compliment dels criteris de qualitat democràtica de l’Ajuntament i de transparència que caracteritza el nou model de gestió pública de l’aigua a Terrassa.

Comparteix: