‘El que passi a Granollers marcarà el camí de la municipalització de l’aigua a Catalunya’

La Plataforma per l’Aigua de Granollers continua la seva campanya en favor d’un model alternatiu a la concessió de la gestió del servei municipal de distribució d’aigua potable a la ciutat. Aquest dissabte al migdia, i per segona setmana consecutiva, organitzava una xerrada informativa a la plaça Perpinyà, aquest cop per “desmuntar” l’informe encarregat per l’Ajuntament sobre aquesta qüestió.
Notícia publicada a SomVallès el 30/05/2021 per Carles Riobó

Per a Josep Maria Gontan, l’estudi “es basa en mentides i mitges veritats” i ha denunciat que hagi estat “filtrat a la premsa, parcialment i de manera molt interessada, sense coneixement dels grups municipals, sense exposició pública i sense poder rebatre’l”. Per la seva banda, Lluís Basteiro i Arnau Comas, membres de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), l’han qualificat de “tendenciós, esbiaixat i fet a la carta”. A més, conté un “apriorisme ideològic” orientat a assenyalar que el model de gestió privat és més eficient. Per a Basteiro això és un eufemisme per afavorir l’opció “més barata, aquella que busca la rendibilitat financera del concessionari i no la rendibilitat social i mediambiental”.

Sorea opta a renovar la seva concessió a Granollers i el seu volum de negoci a la ciutat és de 4.700.000 euros anuals, asseguraven els ponents. Segons l’informe, la diferència a favor de l’opció privada és de 40.000 euros. Pels dos membres de l’AMAP aquesta conclusió és fàcilment rebatible, atenint-se a aspectes com l’amortització, els costos d’estructura i de personal, el benefici industrial, el cànon concessional o l’impost de societats. Com a conclusió i segons el seu càlcul, la municipalització del servei resulta més econòmica i significaria un estalvi que pot superar els 700.000 euros.

Després que Agbar hagi guanyat la batalla judicial pel servei a Barcelona i l’àrea metropolitana, ara el debat es trasllada a la resta del territori. Els representants de l’AMAP han assenyalat que els dos Vallesos són “el puntal de la lluita per l’aigua pública a tot Catalunya”. Especialment el Vallès Oriental, on vuit poblacions acaben la concessió i estan o han estat en procés de debat. “El que passi a Granollers és clau per veure què passarà després a la resta de Catalunya”, advertia Comas.

Comparteix: