El Govern espanyol deixa finalment la prohibició de tallar llum i aigua fora de la pròrroga de l'”escut social”

L’Executiu aprovarà aquest dimarts al Consell de Ministres l’ampliació del bo social elèctric als ciutadans que hagin quedat en situació de vulnerabilitat durant la pandèmia, així com la prohibició de desnonar. Unides Podems reconeix haver insistit al seu soci de coalició els darrers dies per a convèncer-lo d’impedir els talls de subministraments

La prohibició de tallar llum, gas i aigua als consumidors més vulnerables quedarà fora de l’extensió de l’escut social que el Govern espanyol vol aprovar aquest dimarts al Consell de Ministres. L’Executiu de coalició allargarà la prohibició de desnonar i altres dues mesures fins al 31 de gener, fent coincidir els temps de pròrroga d’aquest paquet de protecció social amb la pròrroga dels ERTO.

Les converses dins del Govern espanyol sobre la seva possible inclusió en aquesta pròrroga han tingut lloc fins aquest dimarts. Va ser una de les principals reivindicacions d’Unides Podem en aqulles primeres etapes de la lluita contra la pandèmia del coronavirus; va ser prorrogada el juliol, juntament amb altres mesures de l’anomenat escut social, i avui des de la formació d’Iglesias no amaguen la seva decepció perquè no segueix vigent.

Afirmen que han intentat fins al darrer moment incloure aquesta mesura al reial decret que veurà la llum aquest dimarts, si be al final no ha estat possible. No obstant, expliquen que sí s’ha aconseguit pactar una mesura intermèdia, que passa per permetre l’accés al bo social elèctric als ciutadans que han quedat en situació de vulnerabilitat des que es va iniciar la pandèmia.

La suspensió del tall de subministraments va ser aprovada al Consell de Ministres el 17 de març, dos dies després que entrés en vigor la declaració de l’estat d’alarma, i deixarà d’aplicar-se a partir del 1 d’octubre. Només entre març i maig es van beneficiar d’aquesta mesura prop de 200.000 llars.

La solución intermèdia -en paraules del partit d’Iglesias-, arriba després de vèries jornades de discusió i debat entre els representants del PSOE i Unides Podems al Govern sobre com articular aquesta pròrroga de l’escut social. L’Executiu, en contra del que pretenia Unides Podems, tampoc inclourà la pròrroga dels préste cs hipotecaris i no hipotecaris.

Les diferències a l’Executiu de coalició sobre quines mesures prioritzar no agafen de sorpresa, si be il·lustren un nou pols entre la Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030, en mans d’Iglesias, la Vicepresidència d’Economia i el Ministeri d’Hisenda, en mans de Calviño i Montero, respectivament.

Amb tot, el desenllaç no agafa de sorpresa; a l’inici de setembre, la vicepresidenta quarta, Ribera, ja va avançar que l’Executiu no preveia allargar la prohibició de talls en serveis essencials, ni tampoc la renovació automàtica del bo social elèctric. Tot i això, les xifres de contagis han seguit empitjorant durant aquest mes -en particular a Madrid-, amb el seu corresponent impacte a l’economia, i des del 1 d’octubre tornarà a ser possible tallar subministraments a les llars més vulnerables.

Veure font: https://www.publico.es/politica/coronavirus-gobierno-deja-prohibicion-cortar-luz-agua-fuera-prorroga-escudo-social-2021.html

Comparteix: