El govern de Granollers nega a la Plataforma per l’aigua poder recollir signatures per a fer una consulta sobre la gestió de l’aigua a la ciutat

L’informe tècnic en què es basa el govern socialista sosté que el Reglament de Participació, aprovat el 2019 xoca amb la llei de consultes populars, vigent des del 2014 i declarada parcialment inconstitucional el 2015.

[Granollers 16/06/2021]

El govern de Granollers ha denegat la petició de consulta no referendària sobre la gestió del subministrament d’aigua a la ciutat. La decisió es va comunicar a la Plataforma per l’aigua, que havia sol·licitat la consulta, en una reunió el passat dilluns 14 de juny, de la mà dels regidors socialistes Jordi Terrades i Juan Manuel Segovia i es va fer pública el dia següent amb un comunicat de premsa del consistori.

Aquesta resolució és la resposta al fet que el 4 de maig la Plataforma per l’Aigua, formada per diverses associacions i grups polítics de la ciutat, va presentar una petició de consulta no referendària sobre la gestió del subministrament de l’aigua a la ciutat. La concessió d’aquest servei arriba enguany a la seva fi, després de 50 anys a mans de Sorea i, posteriorment, AGBAR. La Plataforma aposta per la remunicipalització del servei, és a dir per una gestió pública i directa i volia sotmetre-ho a consulta popular basant-se en el Reglament de Participació Ciutadana, que el ple del consistori – amb majoria absoluta del PSC – va aprovar l’any 2019.

Des de la Plataforma s’assenyala que la resposta negativa per part de l’Ajuntament de Granollers ha arribat onze dies fora del termini establert – de 30 dies naturals  – i critica que l’informe tècnic fa una interpretació totalment restrictiva i interessada del reglament de participació de la ciutat i que deixaria el Reglament sense cap validesa.

Segons l’informe, la decisió es basa en què la consulta no pot ser general, és a dir, afectant tot el cens de la ciutat, en tant que aquest fet previst a la llei de consultes populars (10/2014) va ser declarat inconstitucional el 2015. Des de la plataforma es considera un error polític greu i una contradicció que un reglament redactat i aprovat cinc anys després de la llei de consultes populars i quatre després de la sentència del Tribunal Constitucional expressi que les consultes poden ser generals (textualment demana que el grup promotor expressi, entre altres aspectes, si l’àmbit és la ciutat o el barri), així com que aquest sigui l’argument per impedir que la Plataforma pugui iniciar una recollida de signatures.

Al seu torn, el govern del PSC proposa a la Plataforma impulsar un Referèndum, que requeriria unes 6000 signatures i el vist-i-plau del ple municipal – on hi ha majoria absoluta socialista -, la Generalitat de Catalunya i el Consell de Ministres. Per la seva banda, la Plataforma considera que el Ple – i fins tot el mateix alcalde- hauria d’impulsar la consulta sense necessitat de recollir signatures per responsabilitzar-se de les mancances del reglament de participació ciutadana, però el govern no preveu aquesta situació, que ja s’havia plantejat informalment, abans que la Plataforma presentés la petició per a fer la consulta.  

La Plataforma per l’aigua de Granollers farà una roda de premsa durant les properes setmanes per tal d’explicar quins passos seguirà a continuació. 

Font: Plataforma per l’aigua de Granollers

Comparteix: