L’Ajuntament de Berga aprova la creació de la cinquena comissió d’estudi sobre la gestió de l’aigua

El ple ordinari del febrer de l’Ajuntament de Berga ha aprovat, amb els vots a favor d’ERC i CUP i l’abstenció dels grups de l’oposició, la creació d’una nova comissió d’estudi sobre la forma de gestió del servei públic d’abastament domiciliari d’aigua potable a la capital berguedana. Segons informa el consistori, aquesta comissió té la funció de redactar la memòria per justificar la forma de gestió proposada, el projecte de la forma de gestió i un esborrany del reglament per a la prestació del servei, davant la situació de contracte de concessió caducat des del juny de 2022. 

Serà la cinquena vegada que es convoca la comissió, que té una vigència de tres mesos no prorrogable. L’anterior mandat, aquest organisme es va crear al juliol i l’octubre de 2022, i al gener i l’abril de 2023, quedant finalment sense resolució davant la proximitat de les eleccions municipals. Ara, amb la nova composició al plenari, es refà la comissió amb un objectiu clar: Prendre una decisió sobre quina és la millor manera de gestionar l’aigua a Berga els pròxims anys. Així s’ha manifestat al respecte el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, que s’ha mostrat confiat que aquest any, tots plegats, prenguem la millor determinació amb el servei d’aigua.

En el debat de la proposta, Junts per Berga i PSC ja han avançat quin serà el seu posicionament sobre la qüestió a la comissió: a favor de l’externalització. Portem un parell d’anys fent voltes als cavallets sense saber on hem de baixar. On ens ha portat això? A una situació que el contracte cada cop està més obsolet, les inversions cada cop són més necessàries i el context de sequera cada cop ens urgeix més prendre una decisió, ha exposat per part de Junts Ferran Aymerich. El regidor ha insistit que no creiem que l’Ajuntament estigui preparat ni tècnicament ni financera per una gestió directa de l’aigua avui dia, animant a l’equip de govern a ser valents en el dictamen que, a parer seu, haurà de prendre la comissió respecte del nou contracte d’abastament d’aigua. Les millors decisions no són les més fàcils de prendre, i puc entendre que estan allunyades de segons quines ideologies, ha apuntat, recalcant que si tècnicament tot ens porta a un camí, penso que no cal demorar més aquestes decisions.

Aquest és el mateix argument que defensen els socialistes, que mitjançant el seu portaveu, Abel Garcia, també han avançat el seu posicionament partidari a l’externalització. No podem ajornar més el model que plantegem, puntualitzava Garcia, afegint que anem molt tard, perquè si sabíem que el juny del 2022 caducava el contracte, els deures s’haurien d’haver fet abans, tot ironitzant sobre els terminis que pot comportar fer realitat la nova licitació, tenint en compte l’experiència del contracte de neteja. Per la seva banda, Berga Grup Independent s’estrenarà a la comissió i incideix en la importància que el nou contracte contempli l’aprofitament de tots els recursos, ha remarcat Lluís Minoves.

Amb tot, Serra culminava el punt declarant que avui no entrarem a discutir els posicionaments, emplaçant-se a la mateixa la comissió per valorar la situació i debatre si la concessió que hem tingut fins fa un any i mig ens ha portat a una bona situació o si hi ha millors maneres de gestionar l’aigua. Formaran part de la comissió Ivan Sànchez, Moisès Masanas, Aleix Serra, Ferran Aymerich, Abel Garcia i Lluís Minoves, per part del plenari; Oriol Camps i Aleix Villegas, com a representants de la ciutadania; Andreu Catllà, enginyer tècnic; Josep Torner, arquitecte tècnic; Elena Fíguls, Serveis jurídics; Mireia Serra, Intervenció; i Marc Portell, Serveis territorials.

Les inversions pendents i l’amortització

La creació de la comissió d’estudi sobre la gestió de l’abastament d’aigua a la capital berguedana no ha estat l’única vegada que s’ha fet referència al servei en el decurs del ple, ja que una estona després, el portaveu socialista ha incidit en la qüestió al torn de precs i preguntes. En concret, Garcia sol·licita a l’equip de govern que posi data a una comissió extraordinària de seguiment del contracte a la qual el grup vol assistir per, entre altres elements, veure per on passa la demanda a la concessionària de la quantitat que ha de percebre el consistori a raó de les amortitzacions d’inversions que ja no s’estan fent.

A aquest Ajuntament li pertocaria recuperar prop de 500.000 euros, assegura el regidor, que posa de manifest que l’auditoria d’anàlisi del servei també recull aquesta quantitat. Així, agafant el fil precisament d’aquest document, el socialista incideix que aquesta xifra és vital per fer els arranjaments que, previsiblement, necessitarà la xarxa d’abastament de Berga per afrontar les regulacions que faci la Generalitat si Berga entra en estat d’emergència per sequera. I és que Garcia, citant algunes de les observacions de l’auditoria, fa referència a una xarxa d’abastament molt dèbil, amb fibrociment, amb tubs de plom i que no té al dia les vàlvules de control de pressió. A més, el regidor assenyala que aquesta situació l’haurà d’afrontar l’Ajuntament de Berga per si mateix, lamentant que la Generalitat ni està ni se l’espera, i si fa alguna cosa és multar-nos.

L’alcalde, Ivan Sànchez, ha confirmat que convocaran la comissió de seguiment. En tot cas, i hores abans de la celebració del ple, Aleix Serra tornava a precisar que el moment de la liquidació del contracte serà ampli i hem de ser prudents a l’hora de contemplar certes quantitats. De la mateixa manera, el titular d’Urbanisme avançava que els serveis tècnics i jurídics han d’acabar de revisar la manera com es fan les inversions pendents, sigui reclamant-les directament a la concessionària o fent el camí habitual de les licitacions de l’Ajuntament. Mentre això no es resol, el consistori també està a l’espera de la resolució d’unes subvencions urgents convocades pel Govern precisament per fer front a actuacions a les xarxes d’abastament d’aigua davant la situació persistent de sequera, sobre les quals, no hi ha hagut avenç.

Comparteix: