La compra de Suez per Veolia ajorna “sine die” la venda d’Agbar

  • L’oferta pública d’adquisició (OPA) obliga al deure de passivitat i seria el nou propietari qui prendria una decisió
  • El consell de Suez mostra moltes reticències a la possible compra per Veolia

Veolia ha presentat una oferta de compra pel 30% del capital que Engie te a Suez i, de concretar-la, llençarà una OPA pel 100% del grup. L’operació que implica a aquestes tres empreses franceses te un efecte directe sobre la possible desinversió de la participació de Suez a Aigües de Barcelona (Agbar). Tot i que la crisis per la Covid-19 havia aturat el procés, l’OPA l’endarrerirà encara més com a conseqüència del deure de passivitat. De tenir èxit la presa de control de Suez per Veolia, serà aquesta la que haurà de prendre una decisió sobre la potencial venda d’Agbar.

A començaments de juliol, Camús, conseller delegat de Suez, va assegurar que no hi havia plans per a vendre Agbar en aquell moment i va afirmar que els anuncis de possibles desinversions es realitzarien durant el segon semestre d’aquest any.

L’agost de 2020 Suez va anunciar la venda a Veolia d’Osis, la seva filial de manteniment de xarxes de sanejament

No obstante, Suez va anunciar la venda a Veolia d’Osis, valorada en uns 298 milions d’euros. El gegant francés va informar que ha signat un acord d’exclussivitat amb el seu competidor i que espera que l’operació es tanqués al llarg del primer semestre de 2021 sempre i quan rebi el vist-i-plau de les autoritats de la competència i es portin a terme les consultes amb els representants dels treballdors.

Camús va augurar el juliol, tanmateix, una millora del negoci de l’aigua per al segon semestre del 2021 després de la caiguda motivada pel coronavirus i que hauria provocat l’ajornament de la venda d’Agbar. Suez, assessorada per Rothschild i Societat General, es preparava per a iniciar el procés de venda de la companyia barcelonina el passado juny, amb la intenció de complir amb la petició que els fons activista Amber va llençar el juliol de 2019 per a millorar els seus nivells de rendibilitat aprofitant l’arribada d’un nou conseller delegat.

El braç inversor de La Caixa, Criteria, estava interessat en entrar a Agbar amb altres coinversors

Criteria va vendre el juliol de 2014 el 24% que mantenia a canvi d’entrar al capital de Suez amb el 4% i disposar d’un lloc al consell d’administració que va ser ocupat per Fainé. Ara la participació arriba pràcticament al 6% del capital de la companyia francesa.

Els fons d’infrastructures estan en aquests moments requerits d’operacions per a poder destinar una part de la liquidesa que tenen i entre els interessats per l’operació apareixien grans inversors com l’australià IFM, els canadencs Brookfield i OPTT, el francés Ardian, el suec EQT o el britànic CVC, entre d’altres.

La venda del 100% d’Agbar està valorada en 3.000 milions per Amber. Gran part del valor de l’empresa d’aigües radica en aquests moments en Aigües Andines -la filial de Xile-, pel que el preu de la potencial desinversió dependria de la seva inclusió o no.

Agbar, tal i com indicava Amber en la seva carta al consell de Suez de l’any passat, ha assolit un nivel de maduresa que suggereix un angle industrial limitat per a que sigui l’empresa francesa la que ho exploti d’aquí en endavant. En opinió del fons activista que dirigeix Ourghourlian, sotspresident també del grup Prisa, Aigües de Barcelona representa una part significativa del capital empleat de Suez i la seva venda suposaria una gran oportunitat per a reposicionar la companyia i incrementar el seus ratis de rendibilitat i la seva capitalització.

L’oferta de Veolia pel 30% del capital de Suez que te Engie està fixada en 15 euros per acció, el que suposa una prima del 27%

L’oferta de Veolia pel 30% del capital de Suez està fixada en 15 euros per acció, el que suposa una prima del 27% sobre el preu al que va tancar el divendres, de 12 euros. Implica valorar aquell participació en 2.900 milions i el 100% de Suez en 9.677 milions.

Les accions de Suez van pujar ahir un 18%, fins a 14 euros, un euro, per tant, per sota de l’oferta. Mentrestant, els títols de Veolia es revaloritzen un 6%, fins a 20 euros i capitalitza en 11.500 milions; i els d’Engie un 5%, fins a 12 euros.

Gairebé 11 anys després de la seva sortida a borsa, el preu de les accions de la companyía francesa torna avui a superar el preu de l’oferta pública de venda, de 14 euros, si be encara està per sota del preu de l’última ampliació de capital per a la compra de GE Water, que es va executar a 16 euros per títol. En termes relatius, segons Amber, en els darrers sis anys Suez ha tingut un rendiment inferior a Veolia en un -149% i l’índex Euro Stoxx Utilities en un -34%.

En el cas de que l’oferta sigui acceptada, Veolia llençarà una OPA per tota Suez, segons Frerot, president i CEO de la companyia. Si l’operació tirés endavant, el resultat seria una empresa amb ingressos combinats de 40.000 milions d’euros, amb actius a tot el mon.

Engie ha manifestat, per la seva part, que avaluarà l’oferta i prendrà una decisió basada en la solució més atractiva per als seus accionistes

Aquest dilluns per la tarda, el consell d’administració de Suez, en el que s’asseu Fainé, va expressar notables dubtes en relació a la possible adquisició per part de Veolia en observar grans incertesses.

L’òrgan de govern del grup francés va reiterar per unanimitat la seva plena confiança en el projecte estratègic de Suez que crearà un valor significatiu com a empresa independent, en un context en el que Suez mostra un forta resistència operativa, com ho demostren els resultats del segon trimestre, la posada en marxa del pla de transformació de l’empresa SUEZ 2030, així com el reforçament del seu balanç en el marc del plan de rotació d’actius del grup; l’acostament no ha estat sol·licitat i Suez no ha discutit amb Veolia sobre una possible fusió, va afegir.

El consell de Suez va assenyalar en un comunicat que donat que la urgència ambiental és clau per al futur dels nostres ciutadans, l’oferta de Veolia planteja preocupacions sobre el futur de les activitats de tractament i distribució d’aigua a França, així com sobre el nivell d’ocupació, donada la quantitat de sinèrgies anunciades per Veolia. Al seu parer, l’estratègia proposada per Veolia generaria solapaments i pèrdua d’oportunitats a França i a l’estranger. A més, la complexitat del procés escollit portaria a dos anys d’interrupció de les operacions, en un context en el que, amb la crisis per la Covid-19, els equips estan centrats en aplicar el pla estratègic.

8.000 millions de desinversions

Engie ha manifestado, per la seva banda, que avaluarà l’oferta i prendrà una decisió bassada en la solució més atractiva per als seus accionistes, respectant a tots els interessats i després de sospesar la qualitat del projecte industrial.

A finals de juliol, Engie ja va manifestar que podria desfer-se de 8.000 milions d’euros en actius durant els propers tres anys, el doble del que va estimar a principis d’any, fruit de la seva revisió de les àrees de negoci afectades pel coronavirus. Aquelles desinversions tindrien l’objetiu de finançar inversions en energies renovables i actius d’infraestructures.

Veure font: https://www.eleconomista.es/empresas-finanzas/noticias/10744215/08/20/La-compra-de-Suez-por-Veolia-aplaza-sine-die-la-venta-de-Agbar.html

Comparteix: