Aquestes setmanes acompanyem a tres tècnics de l’empresa pública Aigua i Sanejament, de l’Institut Nacional de Recursos Hidràulics (INRH) de Cub durant una estada formativa a diferents municipis catalans amb l’objectiu de compartir l’experiència catalana i impulsar millores la gestió pública de l’aigua. Amb el suport de l’Agència Espanyola de Desenvolupament Internacional (AECID), aquesta visita forma part del projecte “Suport a la gestió sostenible dels recursos hídrics a Cuba”.
El tret de sortida de la formació ha tingut lloc a la ciutat del Prat de Llobregat, on els tècnics cubans van poder conèixer de primera mà l’experiència d’un dels municipis amb més llarga trajectòria de gestió pública de l’aigua. La delegació del país caribeny es va interessar molt en l’experiència municipal d’Aigües del Prat, sobretot en temes com la gestió de xarxes sectoritzades, el bombament, la detecció de fuites o la relació amb usuaris, entre d’altres.
La delegació ha continuat amb la visita de la planta depuradora d’aigües residuals de Girona, Salt i Sarrià de Ter, operada per l’empresa pública Tractament de Residus i d’Aigües Residuals del Sistema Girona (TRARGISA). Els dies següents es van conèixer les experiències de Serveis i Aigües de Barberà (SABEMSA), especialment en el camp del cicle comercial, i de l’empresa pública de Terrassa, Taigua, amb especial dedicació a aspectes com el control de pèrdues i els indicadors del servei. En aquest darrer municipi els tècnics de l’INRH també van poder conèixer diferents aspectes de la participació ciutadana directament a través de l’Observatori de l’Aigua de la ciutat.
Per últim, també han pogut conèixer l’experiència d’operadors públics catalans com el Consorci per la Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya (CONGIAC), en concret el sistema d’abastament de Collbató.
Amb aquestes trobades es culminarà la que és la primera experiència de cooperació internacional de l’AMAP, per posa en valor, a escala internacional, el paper dels municipis per millorar les condicions de vida i els drets de persones i comunitats arreu del món, un dels objectius bàsics de l’Agenda 2030.