Veolia adquireix per 3.400 milions el 30% de Suez

L’operació obre les portes a la fusió entre les dues empreses

L’oposició de l’estat francés, accionista d’Engie, no ha impedit l’operació

La multinacional francesa Suez, propietaria d’Aigües de Barcelona, canviarà aviat de mans després que Engie, la seva principal accionista, hagi acceptat vendre la seva participació del 30% a Veolia per 3.400 milions d’euros, 500 més que l’oferta presentada el passat 1 de setembre. Es dona així una important passa en la intenció de Veolia d’assolir una fusió entre els dos gegants del tractament d’aigües, tal i com ha confirmat la companyia, en anunciar ahir mateix la seva intenció de llençar una opa per la resta d’accions.

Aquesta oferta seria al mateix preu que el pagat a Engie, 18 euros per acció, i no es duria a terme fins a obtenir el llum verd de Suez, pel que reprendran demà mateix les negociacions, segons ha afirmat Veolia, que també s’ha compromés a mantenir el 100% dels llocs de treball.

Per la seva banda, la direcció de Suez –que compta entre els seus accionistes a CriteriaCaixa amb un 6%– ha mostrat el seu rebuig als plans de Veolia, l’oferta de la qual és hostil, ja es tracti de l’adquisició del bloc del 30% o del projecte en el seu conjunt. A més, Suez va lamentar la precipitación del Consell d’Engie per rebutjar sense anàlisi i sense discusió ni diàleg previ una oferta alternativa que va presentar el fons d’inversió francés Ardian i que, al seu parer, preservava l’interès corporatiu de Suez.

Tampoc l’estat francés, accionista del 22% d’Engie, veu amb bons ulls l’operació, i va votar en contra de la proposta a falta d’un acord amistós entre les dues empreses.

Aquesta oposició no ha estat suficient per a impedir que el consell d’administració d’Engie acceptés l’oferta després de donar per bo el compromís de Veolia de no presentar una oferta pública d’adquisició hostil després de l’adquisició de la participació d’Engie a Suez, segons consta en un comunicat del grup energètic.

L’enfrontament entre els dos vaixells insignia francesos de l’aigua i els residus s’ha mantingut viu des de que Veolia va anunciar a finals d’agost la seva intenció de crear un gegant global comprant la major part de la participació d’Engie a Suez, abans de llençar una opa sobre el saldo de les accions.

Queda per veure com o afectarà aquesta operació a la possible venda d’Agbar per part de Suez, una operació de la que es va parlar l’any passat, però que es va desinflar a causa del coronavirus.

Veure font: https://www.lavanguardia.com/economia/20201005/483879914949/suez-veolia-compra-vende.html

Comparteix: