Renovar canonades i sensors de fuites: l’èxit d’alguns municipis amb gestió pública davant de la sequera

Notícia publicada originalment a elDiario.es l'11 de febrer de 2024 

La renovació de canonades i col·locar sensors acústics per detectar fuites d’aigua són algunes mesures que han fet servir municipis catalans com el Prat de Llobregat, Manresa o Mataró, que aconsegueixen fins a un 90% de rendiment de l’aigua -que no es perd- per fer front a l’extrema sequera a Catalunya.

El Govern ha activat aquest febrer l’emergència per sequera a Catalunya, amb restriccions importants per a sis milions de catalans de l’àrea metropolitana de Barcelona i de gran part de la província de Girona, entre elles una dotació màxima de 200 litres per dia i habitant per a tothom els usos (industrial, agrícola, recreatiu i domèstic).

Són els municipis els que han de fer tot el possible per ajustar-se a aquest límit, i per això, en molts casos, han de controlar i renovar una xarxa amb fugues de vegades difícils de localitzar.

Són més de 700 els municipis i els ens locals que han presentat sol·licituds a la convocatòria d’ajudes del Govern per reparar fugues.

“Anem una mica tard; aquesta és probablement la sequera més greu de la que tenim registres i hem de guanyar temps amb solucions ràpides”, explica a EFE Aureliano García, gerent d’Aigües d’El Prat, empresa pública que va contribuir a fer que la ciutat estalviés 110.000 metres cúbics d’aigua el 2023.

El Prat de Llobregat i Barberà del Vallès són dels pocs municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona amb una gestió totalment pública de l’aigua, ja que la immensa majoria (36 municipis) depenen de l’empresa mixta Aigües de Barcelona.

Tots dos municipis han aconseguit un rendiment de l’aigua del 90%, és a dir, que aquest percentatge d’aigua és la que passa per la xarxa de subministrament i arriba a les llars sense pèrdues, per sobre de la mitjana catalana, que és del 78,5 %.

En el cas del Prat, les claus han estat la renovació de canonades i la sectorització de la xarxa de proveïment a 15 zones per detectar i aturar fuites, cosa que els ha permès, entre altres mesures, passar dels 15.000 hectòmetres cúbics que circulaven per la seva xarxa el 2008 als 12.000 ara.

“El context exigeix ​​solucions d’urgència, com portar aigua en vaixells, connectar el sistema d’Aigües Ter-Llobregat amb el del Consorci d’Aigües de Tarragona (ara mateix en estat de prealerta) i el foment de la reutilització”, aconsella García.

“Al Prat tenim un consum domèstic de 95 litres per persona al dia, i el de consum amb abonats no domèstics i industrials és d’uns 162, molt per sota del que demana l’Agència Catalana de l’Aigua”, puntualitza per part seva la regidora d’Aigua i Energia Públiques del Prat de Llobregat, Esther Garcia.

Menys pressió

Una cosa semblant passa a Aigües de Manresa, que abasteix 16 municipis, sobretot de la comarca del Bages (Barcelona) i que estalvia des del març del 2023 l’equivalent a una piscina olímpica al mes amb menys pressió d’aigua.

I ho aconsegueixen gràcies a unes vàlvules reguladores que redueixen la pressió de l’aigua que distribueix la xarxa, una mesura que s’ha impulsat “sense que ho notin els usuaris”, segons expliquen fonts d’aquesta empresa, que també abasteix municipis com Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Santpedor o Fonollosa.

Sensors acústics i anàlisi del consum nocturn

“També ha funcionat la instal·lació de sensors acústics mòbils que detecten el so de l’aigua a la nit i troben petites fuites d’aigua de la xarxa des del juliol passat, mentre que per a fuites més grans fan servir un control de cabals nocturns”, especifiquen des d’Aigües de Manresa.

Altres mesures que es fan servir a Manresa són l’optimització de sistemes de potabilització, com reduir el temps de rentatge de filtres d’aigua i mediar amb grans consumidors d’aigua (hospitals, gimnasos amb piscines i empreses tèxtils, entre d’altres), oferint-los alternatives per regular ús.

A Mataró (Barcelona), també amb un rendiment de la xarxa del 90%, l’aigua procedeix dels 34 pous i cinc mines que hi ha a la ciutat.

L’aigua que s’extreu, s’emmagatzema i es tracta en els dipòsits situats en diferents punts de la localitat per distribuir-los posteriorment.

El Pla Director de l’Aigua de Mataró (PDAM 2011-2025) estableix que cada any s’ha de renovar a la ciutat al voltant de l’1% de la xarxa, substituint els trams més antics o ampliant la capacitat dels carrers i les zones que ho necessiten, així millorar l’eficiència.

“Per mantenir-nos en aquests nivells d‟aigua registrada, fem el seguiment d‟indicadors com la sectorització de la xarxa en zones petites o el control dels consums nocturns, per avisar a clients que hi pot haver l’existència de fuites interiors, per exemple, perquè es detecta un consum continu durant les 24 hores del dia”, indiquen a EFE des d’Aigües de Mataró.

Així mateix, l’empresa municipal mataronina apunta que part del mèrit de la seva gestió de l’aigua és perquè el consistori es va anticipar anys enrere a la sequera, amb mesures com el tancament de les dutxes de les platges o anul·lant actes lúdics amb aigua, com la Roixada de la Festa Major de Mataró (Les Santes).

Comparteix: