Per què és tan difícil que un ajuntament recuperi la gestió de l’aigua?

La factura s’encareix de mitjana un 25% si el subministrament el fa una empresa privada, segons un estudi de la plataforma Aigua És Vida

Notícia publicada originalment a la web de la CCMA el 22/12/2021

De tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona, només una gran ciutat, Terrassa, ha aconseguit recuperar la gestió pública de l’aigua. I li ha costat un llarg de periple de litigis juidicials amb l’antiga empresa concessionària.

A tot Catalunya, més de 150 municipis ho volen intentar però el camí que han de recórrer no és gens fàcil. Un dels obstacles amb què es troben és la forta oposició de les concessionàries a perdre el contracte.

L’altre entrebanc són diverses lleis, com ara la de creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que dificulten el canvi de model de gestió. Ripollet, al Vallès Occidental, és una de les localitats que batallen per municipalitzar el servei i, a dia d’avui, encara no ho ha aconseguit.

El paper clau de l’Àrea Metroplitana de Barcelona

A Ripollet, la gestió de l’aigua està en mans de l’empresa Sorea, una filial d’Agbar. Però el contracte amb Sorea va vèncer el 2016 i a principis del 2018 l’Ajuntament va decidir municipalitzar el servei però encara no ha estat possible.

Una sentència judicial diu que, quan s’acaba el contracte, l’Àrea Metropolitana ha de determinar per a cada municipi quin és el millor model de gestió.

El problema és que aquest procés es pot allargar anys i, mentrestant, Ripollet continua amb un contracte caducat i això va deteriorant el servei.

En declaracions a Catalunya Informació, l’alcalde José Maria Osuna ha demanat que es canviï la legislació per permetre desbloquejar aquesta situació, que també passa en altres llocs com Sant Cugat del Vallès o Corbera de Llobregat. 

“Ningú s’imagina que cap grup polític vulgui allargar aquesta provisionalitat, que només beneficia l’empresa que contimua donant el servei a través d’un contracte caducat i amb un model de gestió que  no és el més eficient.”

Aprofitant que demà es voten els pressupostos de la Generalitat al Parlament, la CUP-Guanyem presentarà una esmena on es demana que es canviï la llei.

ERC i Junts també n’havien presentat una altra en un sentit semblant, pactada amb els comuns, però l’han retirada a última hora. L’alcalde de Ripollet hi veu reticències d’alguns partits:

“El PSC metropolità està bloquejant la solució més senzilla: la firma d’un conveni entre l’AMB i l’ajuntament que facilitaria sortir de la provisionalitat en què ens trobem i que donaria seguretat jurídica a totes les parts.”

Segons un estudi de la plataforma Aigua És Vida, la gestió privada d’aquest servei n’encareix la factura una mitjana del 25 per cent

Comparteix: