Per primera vegada a Sicília (i a Itàlia) un organisme públic gestionarà l’aigua a nivell provincial

Una votació històrica que va tenir lloc ahir a la tarda a l’AT Agrigento: els alcaldes presents van decidir per unanimitat que el futur gerent del servei integrat d’aigua serà una empresa de consorcis especial integrada per tots els municipis de la província. Amb la creació de la companyia de consorcis especials, la província d’Agrigento serà la primera a nivell nacional a respectar la voluntat popular expressada per una àmplia majoria en els referèndums de 2011.

Per primera vegada a Itàlia i Sicília serà un organisme regit pel dret públic i no un SpA qui gestionarà els recursos hídrics a nivell provincial, garantint la participació i el control democràtic de ciutadania i treballadors. Fins al moment, el rècord el tenia Nàpols amb la gestió d’ABC però només a nivell municipal i no de la província ni l’àmbit territorial. Un punt d’inflexió després de dotze anys de d’il·legitimitat i il·legalitat que va patir la direcció privada, presentat pel Procura d’Agrigento al comissari de Girgenti Acque. La presidència de l’ATI no ha interromput mai el diàleg amb els comitès del Fòrum sicilià per als moviments d’aigua, i als alcaldes, i el seu mèrit és haver fet una elecció coherent amb la voluntat expressa de tornar a mans públiques.

La mobilització contra la privatització de l’Acqua Bene Comune que va infectar tota la regió va començar fa 12 anys a Sicília des de la província d’Agrigento; una mobilització extraordinària i continuada realitzada junt amb totes les realitats del Fòrum italià dels moviments de l’aigua que va promoure la llei d’iniciativa popular actualment en discussió a la Cambra i a Sicília a la de la iniciativa popular i els consells municipals de les quals 135 els municipis han estat promotors juntament amb els ciutadans i les realitats que configuren el Fòrum sicilià. Després de la victòria del referèndum del 2011, vam haver de continuar defensant la vocació pública de gestió dels recursos hídrics de la llei popular i del consell per dos mandats, que finalment va donar lloc al l.r. El 19/15, que manté intacta aquesta possibilitat. La votació d’ahir posa un punt fix sobre el futur de l’aigua pública a la província d’Agrigent, representant, després de l’exemple de Nàpols a nivell de ciutat, la primera gestió del consorci italià. Ara hem de treballar en un estatut que contempli la participació plena dels ciutadans per una gestió responsable, eficaç, eficient, econòmica i sostenible capaç de protegir el recurs, el territori i els drets dels ciutadans.

Som conscients que les dificultats a afrontar no seran poques, però estem segurs que la sucursal regional vol acompanyar aquesta elecció amb actes concrets, que avui posa Agrigento a nivell nacional com a insígnia de la democràcia participativa per a la gestió dels actius comuns.

Una victòria de la democràcia que gràcies a la contínua mobilització dels comitès locals i del moviment de l’aigua en general durant uns 13 anys, esdevé avui una realitat que ens obre el camí a nivell regional i nacional per a la república dels nostres béns comuns. No és aquest el començament, però avui celebrem una gran victòria!

28 de setembre de 2019.

Veure font: http://www.acquabenecomune.org/notizie/nazionali/3883-agrigento-acqua-pubblica-azienda-di-diritto-pubblico-gestione-pubblica-e-partecipativa-una-vittoria-del-movimento-per-l-acqua

Comparteix: