Pedro Arrojo, relator especial de l’ONU per al dret humà a l’aigua, visita Barcelona

El càrrec internacional presentarà, de la mà d’entitats ambientalistes i per l’aigua pública, el seu primer informe on adverteix dels riscos i impactes de la mercantilització de l’aigua sobre el dret humà a l’aigua potable. Serà el proper dimarts 15 de març a les 18.00h a l’Auditori Calàbria 66 de Barcelona.

Dimarts 15 de març 18:00h
Auditori Calàbria 66 (Barcelona)
✍️ Inscripcions

A la darrera Assemblea General de les Nacions Unides de 2021 es va presentar el primer informe del Relator Especial sobre els Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament, Pedro Arrojo (aquí podeu accedir a la versió resumida de l’informe).

L’informe caracteritza els problemes i reptes que s’enfronten en el context del crisi mundial de l’aigua amb 2.200 milions de persones sense accés garantit a aigua potable i 4.200 milions sense sanejament bàsic. Aquesta crisi global de l’aigua està generant una onada creixent de conflictes socioambientals arreu del món.

Arrojo destaca que les causes fonamentals de la crisi mundial de l’aigua es troben en la confluència de dos grans defectes estructurals del model de desenvolupament actual: la insostenibilitat dels ecosistemes aquàtics i la pobresa, la desigualtat i la discriminació

Enumera, doncs, tres factors que agreugen, aprofundeixen i amplifiquen aquesta crisi global: la mercantilització i la financiarització de l’aigua, el canvi climàtic i, recentment, la pandèmia de la COVID-19.

La visita del relator es dona en un context especialment sensible a Catalunya, per l’actual situació de sequera, els conflictes pels usos de l’aigua i les pressions i litigis dels operadors privats sobre la gestió pública de l’aigua 

L’informe serà presentat a Barcelona en un acte organitzat per les entitats Aigua És Vida i Enginyeria sense Fronteres, amb la col·laboració de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), i a banda del Relator Especial de l’ONU intervindran:

  • Pilar Castillejo, 1 tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Ripollet i membre de la Comissió Executiva de l’AMAP, que aportarà reflexions des dels municipis i operadors públics.
  • Laia Forné, Llicenciada en sociologia per la UAB i Màster en “Gestió de la ciutat” per la UPC. Representant del Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica aportarà les propostes des del Moviment de l’Aigua.
Comparteix: