Palau-solità i Plegamans aprova definitivament el canvi a gestió directa del servei públic d’abastament d’aigua

El Ple del municipi dóna sortida al mandat democràtic sorgit d’un procés participatiu on un 86% van apostar per la gestió directa.
La decisió posa punt i final a la concessió privada actualment en prórroga, i l’Ajuntament ara ha de decidir si la gestió directa es farà mitjançant una entitat pública empresarial local o una societat pública mercantil.

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va aprovar en seu plenària el canvi a gestió directa del servei públic d’abastament d’aigua, ja sigui mitjançant una entitat pública empresarial local o una societat pública mercantil. El punt que es va debatre al Ple, que es va celebrar el passat dijous 29 de setembre, va comptar amb els vots a favor d’ERC (6), Junts per Palau (3) i Primàries (1); i els vots contraris dels grups municipals del PSC (5) i Ciutadans (2). El canvi de gestió, doncs, posarà punt final a la concessió de CASSA, Companyia d’Aigües de Sabadell Societat Anònima, que va caducar aquest estiu.

Amb aquesta votació plenària es dóna sortida al mandat sortit del procés participatiu organitzat per l’Ajuntament i que es va celebrar durant els mesos de maig i juny d’enguany, amb l’objectiu de donar veu a la ciutadania per decidir la forma de gestió del servei d’abastament d’aigua al municipi. El procés va culminar amb una votació on la ciutadania va apostar clarament per la gestió directa, amb un 86% dels suports

Durant el Ple, Sergi Plaza (regidor d’Economia, Serveis Municipals, Innovació i Eficiència Energètica del govern municipal), va recordar que els regidors i regidores del consistori de Palau-solità i Plegamans van signar un codi ètic on es comprometien a respectar els resultats dels processos participatius del municipi. L’alcalde va qualificar de “històrica” la votació, i es va comprometre a avançar en municipalitzar més serveis del municipi. 

Ara, un cop decidit el model de gestió directa, el consistori ha de decidir si es farà mitjançant CONGIAC (el consorci públic per la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya), o a través d’una empresa pública mercantil. Aquesta decisió s’haurà de prendre abans del juny del 2023, quan acabi la prórroga de la concessió del contracte amb CASSA.

El debat de la gestió de l’aigua és ben present en molts dels municipis que durant aquests darrers anys han finalitzat les concessions amb empreses privades. En són exemples, a la comarca del Vallès Occidental, Ripollet, St. Cugat del Vallès, St. Quirze del Vallès i Terrassa, i a la resta de Catalunya, municipis com Mieres o Alfarràs, on la seva ciutadania, a través de processos participatius, ha pogut debatre sobre el model de gestió de l’aigua al seu municipi.

Comparteix: