Pacte Social i Institucional per l’Aigua Pública: un document de compromís que s’estén arreu de Catalunya

El passat dijous 2 de maig es va signar el primer Pacte Social i Institucional per l’Aigua Pública a Santa Coloma de Gramenet, amb la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma de Gramenet com a amfitriona. És el primer de tots els que hi ha previst de signar arreu del territori durant els propers dies. Hores d’ara ja tenen lloc i dia les signatures dels Pactes d’Igualada, Girona, Barcelona o Lleida, entre d’altres.

El pacte és un document que tant l’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) com Aigua és Vida han creat i estan treballant per estendre. És un document de compromisos que cerca que, en el màxim nombre possible de municipis, se signin els seus compromisos per part  del màxim de candidatures locals. Té per objectiu assegurar el  compromís per una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l’aigua.

Durant aquesta última legislatura a Catalunya els avenços pel que fa a la remunicipalització de l’Aigua han estat molt significatius, com per exemple  la nova empresa pública “Terrassa Cicle de l’Aigua. EPEL”, el procés d’assumpció de la gestió pública de l’aigua a Girona o l’impuls d’un sistema de gestió 100% públic de l’Aigua pel Consell Comarcal d’Osona. I en aquest nou cicle l’objectiu és consolidar aquests avenços i fer-ne molts altres. La ciutadania ha mostrat reiteradament que vol una gestió pública i democràtica de l’Aigua: ho va demostrar a Terrassa i a Barcelona al 2017, a Igualada el passat octubre de 2018, entre molts altres indrets. .

Així doncs, les 4 demandes bàsiques que inclou el document i a les que es comproten els signants són:

 1. Considerar que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament (DHAS) és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, és a dir, atenent a les seves 5 dimensions fonamentals: accessibilitat, assequibilitat, qualitat, disponibilitat i acceptabilitat.
 2. Treballar per la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua que sigui exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania. Aquest servei ha de ser de qualitat, eficaç i eficient, i ha de garantir els drets adquirits de les treballadores.
 3. Aplicar una política d’aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori. Davant els riscos del canvi climàtic i global, és més necessari que mai implementar la Nova Cultura de l’aigua per tal d’assolir el bon estat ecològic de les masses de l’aigua fixat a la Directiva Marc d’Aigua.
 4. Crear un espai de concertació social sobre l’aigua, des d’on la ciutadania, el teixit social, el món acadèmic, els diversos actors que en són part interessada, les forces polítiques i els serveis tècnics juguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d’una nova cultura de l’aigua i dels compromisos fixats en aquest Pacte Social i Institucional de l’Aigua.

 

Recull de premsa:

 1. Santa Coloma de Gramenent (02/05/2019) – Canal150 – Signatura a Santa Coloma del Pacte Social i Institucional per l’Aigua
 2. Igualada  (06/05/2019) – Canal Taronja – Vídeo
 3. Lleida (07/05/2019) – ElSegre: L’oposició remunicipalitzarà l’aigua si guanya les eleccions
 4. Mollet del Vallès (07/05/2019) – Som Mollet: Compromís molletà per remunicipalitzar el servei d’aigua
 5. Girona (08/05/2019) – ARA:  Catorze candidatures polítiques es comprometen a municipalitzar l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter
 6. Barcelona (08/05/2019) – Beteve: Vídeo
 7. Sant Boi de Llobregat (08/05/2019) – Reunió de treball amb els grups municipals de: PSC, En Comú Podem, ERC, Junts per Sant Boi, Gent de Sant Boi – CUP.
 8. Cerdanyola del Vallès (17/05/2019) – Cerdanyola.info: Municipals CDV. Tres candidatures signen el Pacte Social i Institucional per l’Aigua Pública

 

Comparteix: