L’Audiència dona la raó a l’Ajuntament de Girona amb la liquidació de la part privada d’Agissa

Emet una interlocutòria que ratifica dissoldre la societat mixta i que les entitats públiques en gestionin el capital.
El concurs per escollir un director financer queda desert i l’empresa d’aigües seguirà sense directius.

Notícia publicada originalment al Diari de Girona el 8 de febrer de 2024

L’Audiència ha donat la raó a l’Ajuntament de Girona amb la liquidació de la part privada d’Agissa, l’empresa mixta que gestionava l’aigua de la ciutat de Girona, Salt i Sarrià de Ter. En una interlocutòria, l’Audiència estima un recurs d’apel·lació que va interposar el consistori, ratificant la dissolució de la societat mixta Agissa SA, i nomena una entitat encarregada de liquidar la societat. Tot i que els tres ajuntaments ja han municipalitzat el servei amb la creació de Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa), la decisió de l’Audiència permet que el capital econòmic que havia quedat a Agissa -tant l’actiu com el passiu- passi ara a mans de les entitats públiques, que seran qui el gestionaran. “És una bona notícia”, subratlla l’alcalde, Lluc Salellas.

El setembre del 2017, i enmig de la investigació penal per les presumptes irregularitats de Girona SA al capdavant d’Agissa, el jutjat d’instrucció 2 de Girona va resoldre apartar el soci privat i donar la gestió de l’aigua als tres ajuntaments. Dins la societat mixta, Girona SA ostentava el 80% i el 20% restant corresponia als consistoris de Girona, Salt i Sarrià de Ter.

D’acord amb la mesura, els tres ajuntaments van agafar les regnes d’Agissa, informant periòdicament al jutjat de la situació de la societat. El jutjat, però, i atenent a les peticions dels advocats dels investigats, sí que va fer tres concessions a la part privada: poder tenir accés a la informació d’Agissa com a accionistes, poder presentar comptes i optar als beneficis del servei d’aigües.

Al llarg d’aquest temps, i mentre la investigació judicial continua, els tres ajuntaments han culminat el procés de municipalització de la gestió de l’aigua amb la creació de la nova empresa pública Catsa. Quedava pendent, però, la fase de liquidació d’Agissa, un cop dissolta la societat mixta. La liquidació serveix per resoldre què passa amb les propietats i els actius de l’empresa i a mans de qui han de passar.

En aquest punt, el jutjat d’instrucció va emetre una interlocutòria al·legant que no era l’òrgan competent per acordar la dissolució de la societat. Davant d’això, l’Ajuntament de Girona va interposar recurs a l’Audiència al·legant que, de facto, Agissa havia quedat dissolta amb els tràmits que s’havien fet per tirar endavant la municipalització i reclamar responsabilitats a la part privada. Entre aquests, resoldre el contracte, acabar amb la concessió i engegar el procés per reclamar 13,2 milions d’euros per incompliments a Girona SA.

Al recurs a l’Audiència, el consistori sostenia que aixecar la mesura cautelar d’apartar el soci privat sense abans considerar dissolta Agissa podia obrir la porta a que Girona SA, que tenia la majoria de la societat, pogués interferir en la fase de liquidació. “L’Ajuntament de Girona va assenyalar que era incongruent aixecar la mesura cautelar i permetre a la mercantil investigada assumir la gestió ordinària de l’empresa, tenint en compte la seva posició majoritària en els òrgans de control i administració”, recull la resolució de la secció tercera de l’Audiència.

Ara, l’Audiència ha donat la raó a l’Ajuntament i diu al jutjat instructor que nomeni una empresa perquè assumeixi les funcions de liquidació d’Agissa. La interlocutòria no admet recurs i confirma que la societat mixta ha de desaparèixer.

Una “bona notícia”

“Tancar la carpeta d’Agissa és una bona notícia per a la ciutat i demostra que la feina feta al llarg dels anys per arribar fins a la gestió pública de l’aigua, i finiquitar l’empresa mixta, era imprescindible”, ha destacat l’alcalde de Girona. Salellas confia que la liquidació d’Agissa es faci “el més ràpid possible” i que els seus actius reverteixin en les arques públiques i en l’empresa Catsa.

“Estem parlant d’uns quants milions d’euros al compte corrent, això segur, i d’altres aspectes que s’hauran de veure amb la liquidació”, ha dit l’alcalde en referència als actius de l’antiga societat mixta. Lluc Salellas remarca que, en un context de sequera com l’actual, calen inversions a la xarxa d’aigua dels tres municipis i espera que la liquidació d’Agissa permeti “reforçar encara més l’empres pública de l’aigua Catsa” per dur a terme les obres necessàries.

Per la seva banda, el seu homòleg a Salt, Jordi Viñas, posa en relleu que la interlocutòria emesa per l’Audiència “valida el procés seguit pels tres consistoris integrants d’AGISSA, que ha permès convertir l’aleshores empresa mixta, en una nova empresa de gestió de l’aigua, ara 100% municipal”. L’Ajuntament de Sarrià de Ter també ha valorat positivament la decisió judicial.

Comparteix: