L’AMAP defensa la gestió pública de l’aigua en la constitució de la Taula Nacional de l’Aigua

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública aporta propostes per fer front a la sequera i prioritzar els usos fonamentals de l’aigua

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP) ha participat avui dilluns 26 de juny a la constitució de la Taula Nacional de l’Aigua, convocada pel Govern de la Generalitat. L’AMAP, integrada per 71 municipis i entitats, ha aportat propostes per fer front a la sequera i ha defensat la importància de mantenir l’aigua sota una gestió pública, ja que en l’actualitat només el 22% de la ciutadania de Catalunya rep l’aigua d’operadors públics. A més, ha subratllat la urgència de regular l’excessiva demanda d’aigua i prioritzar-ne els usos, així com donar suport als municipis en la gestió de la sequera.

La Taula Nacional de l’Aigua, presidida pel President Sr. Pere Aragonès, ha estat rebuda positivament per part de l’AMAP. Quim Bartolomé, sots-president de l’AMAP i tinent d’alcaldia al Prat de Llobregat, ha declarat el següent:

“Des de l’AMAP, celebrem la convocatòria d’aquesta Taula de l’Aigua, que neix amb l’objectiu de buscar consensos, establir criteris i definir prioritats en la gestió de l’aigua. I que ho faci obrint-se a entitats i institucions que treballem en la millora de la planificació dels recursos hídrics de Catalunya.”

L’AMAP valora positivament que s’hagi convidat entitats municipalistes, reconeixent la importància dels municipis i les entitats locals en la gestió de l’abastament en baixa, especialment en aquests temps de sequera. Així mateix, espera poder fer aportacions d’interès per a la Taula com a associació de municipis en defensa de la gestió pública de l’aigua.

En aquest sentit, l’AMAP agraeix la creixent implicació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a través de la nova unitat de recolzament a la gestió municipal de l’aigua i la propera convocatòria de subvencions per a la millora dels rendiments de les xarxes. Tot i això, l’AMAP insisteix en la necessitat de mantenir l’autonomia i la competència dels municipis i les entitats locals en la gestió de l’aigua.

Com a AMAP, Bartolomé ha aprofitat per recordar que l’aigua és un element imprescindible per a la vida, un bé col·lectiu que cal preservar i un dret humà reconegut per les Nacions Unides. En un context d’escassetat, és fonamental definir amb precisió la prelació dels seus usos, prioritzant els usos domèstics, els usos ambientals i la generació d’aliments de proximitat.

L’aigua és un recurs limitat, i per tant cal abordar no només la creació de noves infraestructures per incrementar la demanda, sinó també reduir la demanda i el consum, i prendre mesures fermes per evitar la contaminació dels recursos hídrics.

En l’actual context de sequera i escassetat, és crucial que la gestió de l’aigua segueixi els principis de l’interès comú i eviti la seva mercantilització. És per això que pren especial rellevància que, a Catalunya, s’impulsi la gestió pública de l’aigua, sempre en consonància amb els interessos públics.

L’AMAP agrupa 71 municipis catalans, així com empreses públiques d’aigua i entitats relacionades amb la gestió de l’aigua, i va néixer el 2018 amb la finalitat de difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua, així com donar suport als municipis que gaudeixen d’aquesta gestió pública i aquells que s’hi vulguin encaminar.

Comparteix: