La Plataforma per l’Aigua de Granollers denuncia que la licitació del servei d’aigua s’ha fet ‘a mida’ de les empreses que s’hi presenten

Grups com ERC, En Comú Podem i la CUP, assegura que l’expedient de licitació presenta moltes diferències amb l’informe sobre el model de gestió encarregat l’any passat

Publicat originàriament al Som Granollers el 29 de novembre de 2022

La Plataforma per l’Aigua de Granollers ha denunciat que la licitació del servei de subministrament d’aigua potable, al qual de moment han aspirat quatre empreses –la concessionària actual i tres més–, presenta “moltes diferències i incongruències” amb l’informe que l’Ajuntament va encarregar l’any passat per valorar avantatges i inconvenients dels possibles models de gestió, un estudi que es decantava favorable a la gestió privada per uns 42.000 euros de diferència.

La plataforma, de la qual formen part ERC, la CUP i En Comú Podem, asseguren que la licitació actual evidencia que una gestió pública seria més rendible per a les arques municipals. Fa just un any, els integrants de la plataforma ja rebutjaven l’informe perquè, segons deien, era “esbiaixat”, ja que, segons apuntaven, “tot l’informe està construït per tal que surti favorable a la gestió privada”. Això va motivar una recollida de signatures per reclamar una consulta pública per decidir el model de gestió de l’aigua a la ciutat, un procés que no va fructificar perquè no es va aconseguir el nombre mínim de suports que exigia el govern municipal.

Ara, en plena licitació del servei, la plataforma denuncia que les bases s’han fet “a mida de les empreses que s’estan presentant”, lluny de les consideracions que apuntava l’informe sobre la gestió del servei.

Lluís Basteiro, coordinador de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública, explicava algunes d’aquestes diferències. Per exemple, “l’informe assenyalava que la concessionària no cobraria res per a despeses generals, mentre que ara l’expedient preveu uns 350.000 euros per aquest concepte”. També assenyalava que “la concessió hauria de ser per a un període de cinc anys, i ara veiem que és de 20”, i que “la concessionària hauria d’invertir 22 milions d’euros en la xarxa d’aigua de la ciutat, mentre que l’expedient actual només en preveu 3,6”.

Altres diferències, segons el portaveu de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública, són que “el cost d’explotació havien de ser 4 milions, mentre que la licitació en preveu 4,7”, i que “si la concessionària avançava 12 milions es podrien congelar les tarifes, i ara veiem que les tarifes pujaran un 3%”.

Licitació ‘a la carta’

Per tot plegat, la plataforma considera que l’Ajuntament només va encarregar l’informe per “justificar la decisió de triar un operador privat”, i un cop s’ha descartat la gestió pública “es canvien les condicions i els números de manera radical”. “Amb la licitació hem vist que uns costos que es preveien molt econòmics per a la gestió privada ara han deixat de ser-ho”, conclouen els integrants de la plataforma, que afirmen que l’expedient de licitació sembla fet “a la carta” per al benefici de les empreses que s’hi presenten.

Comparteix: