La municipalització de l’aigua a Tremp i Bellpuig acaba al jutge

Agbar recorre acords de ple en ajuntaments catalans per delegar l’aigua a una empresa pública. Els consistoris afectats convoquen demà una protesta

La companyia Agbar manté a través de SOREA un pols contra el Consorci per la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC), una entitat de caràcter públic a la qual estan adherits diversos ajuntaments de Catalunya que han volgut municipalitzar el proveïment d’aigua, entre els quals els de Bellpuig i Tremp.

La companyia d’aigües va confirmar que hi ha un contenciós interposat contra el CONGIAC, al que acusa de pretendre oferir un servei mancomunat d’aigua als ajuntaments associats sense que ho sigui i d’aparentar que la gestió de l’aigua es municipalitza a través d’aquest consorci quan, afirma la companyia, s’encarrega a una empresa i hauria de seguir un procediment de concurs públic.

El consorci d’aigües al qual estan adherits Bellpuig i Tremp gestiona el servei a través de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (GIACSA), que es defineix com una empresa pública i un ens de gestió directa de Congiac. Els alcaldes defensen aquest sistema com a fórmula per mantenir una gestió pública de l’aigua i denuncien un atac judicial per part de la companyia.

Bellpuig i Tremp són els únics ajuntaments de Lleida adherits al consorci ara recorregut

En el cas de Tremp, el servei d’aigua ja era municipal i l’ajuntament el va delegar al consorci amb intenció de mantenir-lo en mans públiques en considerar-lo un ens propi. En el cas de Bellpuig, el consistori va aprovar el 2017 recuperar la gestió de l’aigua.

L’alcalde d’aquesta localitat, Jordi Estiarte, va explicar que ens han denunciat perquè les grans empreses privades amb interessos en el sector de l’aigua consideren que la gestió municipal de l’aigua partint d’empreses de participació pública, com GIACSA, s’ha fet sense concurrència partint de concurs de licitació. L’AMAP ha convocat per demà un acte a Terrassa de protesta contra una estratègia de judicialització contra la remunicipalització i la gestió pública de l’aigua.

La integració al CONGIAC comporta un canvi de la norma de gestió de l’aigua potable en els municipis que opten per passar a prestar aquest servei de forma directa mitjançant una societat anònima de capital íntegrament públic i de la qual són socis els diferents municipis, va dir.

Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han donat la raó en els últims mesos a SOREA en sengles litigis contra els ajuntaments de Collbató i Olost i han anul·lat els acords de ple d’assumir la gestió de l’aigua i encarregar-la a GIACSA, la qual cosa obre la porta a moltes altres sentències en aquest mateix sentit si s’interposen els litigis.

Per a la companyia d’aigües, el Tribunal ha acceptat que GIACSA no té cap vinculació amb els ajuntaments ni és un mitjà propi, per la qual cosa no pot assimilar-se a una gestió municipal de l’aigua.

Veure font: https://www.segre.com/noticies/comarques/2021/05/30/la_municipalitzacio_l_aigua_tremp_bellpuig_acaba_jutge_136245_1091.html

Comparteix: