La municipalització de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià, el 2022

L’Ajuntament gironí admet que encara no està decidit si l’empresa pública Tragirsa assumirà el servei

Mentre no es culmina el procés, el soci privat cobra un lloguer mensual de 6.000 euros

Notícia publicada a El Punt-Avui el 4 d'agost 2021

La municipalització de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià no es completarà com a mínim fins al primer trimestre del 2022, segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN). El regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés (Junts), admet que s’avança “a un ritme més lent del que es preveia inicialment”, però ho justifica per la complexitat tècnica que suposa el procés. D’entrada, el pròxim pas que faran els ajuntaments aquest setembre serà decidir si creen una nova societat o bé integren la gestió de l’aigua dins l’empresa pública Tragirsa.

De tots els tràmits que hi ha pendents perquè la municipalització de l’aigua sigui un fet, el que està més avançat és la redacció dels dos reglaments que formaran part del plec del nou servei (el d’abastament i el de sanejament). Martí Terés explica que en els darrers mesos aquests documents s’han refet “de dalt a baix”, incorporant-hi aportacions dels tècnics i també de les entitats i institucions que formen part de la Taula de l’Aigua.

A principis de setembre, els dos reglaments es tornaran a portar davant l’esmentada taula. Aquesta reunió, segons concreta el regidor de Sostenibilitat, ha de servir per poder-los validar i “tenir-los a punt” per quan toqui portar-los a ple.

Els dos reglaments són un dels pilars sobre els quals s’articularà la gestió pública del servei. L’altre seran les tarifes, és a dir, el preu de l’aigua. Aquesta primavera, els tres ajuntaments ja van fer una primera proposta de tarifes, que ara s’està acabant d’enllestir per veure quines aportacions poden incorporar-s’hi. Entre altres punts, segons concreta Terés, es treballa per incorporar-hi bonificacions dirigides als col·lectius més desafavorits.

Un local de propietat en lloc d’un lloguer

Un cop els tres ajuntaments hagin decidit com es gestionarà el servei municipal d’aigua, buscaran un local de propietat. Les oficines d’Agissa ocupen la planta baixa i el segon pis d’un edifici del carrer Ciutadans, propietat de Girona SA (el soci privat de l’empresa mixta sota investigació judicial per suposades irregularitats). Tot i que els ajuntaments van rescindir el contracte l’octubre del 2020, es continuen pagant uns 6.000 euros mensuals de lloguer per les oficines (aproximadament, 75.000 a l’any).

Comparteix: