La justícia francesa atura de forma cautelar l’OPA de Veolia sobre Suez

Prospera un recurs del comitè d’empresa per no haver estat consultat

La batalla entre els grups Veolia i Suez, una de les més complexes i apasionants lliurades dins de l’economia francesa, va donar un nou gir, ahir, amb la decisió d’un tribunal de París de suspendre de manera cautelar l’OPA de la primera companyia sobre la segona. Queda paralitzat, així, un projecte de llarg abast, amb múltiples ramificacions (tambén a l’estat espanyol, doncs Agbar és filial de Suez), que porta de cap al govern francés. Aquest s’oposa a l’operació i ha vist desafiada la seva autoritat a pesar de que l’estat és accionista a vàries de les empreses protagonistes.

L’acció de la justícia és el resultat d’un recurs presentat pels consells econòmics i socials –equivalents als comitès d’empresa– de Suez i de Suez Aigua França. El tribunal parisenc els ha donat la raó en la seva queixa per no haver estat informats ni consultats sobre l’oferta d’adquisició feta per Veolia, el passat 30 d’agost, sobre les acciones de Suez de l’energètica Engie. Aquesta maniobra forma part de la principal, que és l’intent de Veolia d’absorbir per complet a Suez.

Els sindicats presents a Suez temen per la feina i les condicions laborals si la fusió entre els dos gegants del tractament de l’aigua i dels residus es materialitza. A nivell general, la unió genera inquietud per la situació gairebé monopolística en el futur en uns serveis públics essencials. Els representants dels empleats consideren que al procediment seguit per a que Engie cedeixi a Veolia el capital que té a Suez –30% del total– li ha faltat transparència i confiden cialitat.

Engie va anunciar que recorrerà el fallo judicial d’ahir. La companyia energètica ha rebut ja de Veolia 3.400 millones d’euros per les seves accions a Suez. Un portaveu d’Engie va declarar que la decisió del tribunal no tindrà impacte sobre la transacció. Veolia, per la seva part, va recordar que és la pròpia direcció de Suez la que s’ha negat a consultar al comitè d’empresa perqué s’oposa a l’operación. Els sindicats es van atribuir una victòia, a l’igual que Mélenchon, líder de França Insubmissa.

El govern s’oposa a una operació que afecta l’estat, accionista a les empreses protagonistes

L’OPA sobre Suez preveia el pagament de 15 euros per acció, el que suposava una prima del 50% sobre el preu dels títols el passat 30 de juliol. El 30 de setembre es va millorar l’oferta a 18 euros per acció.

Segons un analista de la cadena BFM-TV, el pols entre Veolia i Suez és un culebrot típic del capitalisme francés en el que l’estat, a més, no està mai lluny. Estem al mon capitalista més abjecte, on tot el mon es coneix i tot el mon es detesta, va indicar al diario Le Monde una font del ministeri de Economia, el titular del qual, Le Maire, convalescent de la COVID-19, s’ha degut ficar en un embolicat assumpte del que només pot sortir malparat. Fa pocs dies Le Maire va insistir en una entrevista radiofònica en que els matrimonis a la força no funcionen.

La història dels dos gegants a la gestió de l’aigua i els residus es remonta a més d’un segle i mig

L’entramat empresarial present a l’OPA de Veolia és d’una gran complexitat, amb participacions creuades, i reflexa el pes històric que l’estat francés ha tingut sempre a l’economia. Engie, per exemple, va ser resultat de la fusió de Gas de França i Suez, el 2007. És el tercer grup mundial del sector, si s’exclou als gegants petroliers. L’estat poseeix el 24% del capital. Veolia, a la seva vegada, és descendent de la Companyia General d’Aigües. L’estat és el seu primer accionista, a través d’una caixa de dipòsits pública, i poseeix el 6% del capital.

El grup Suez, on Criteria Caixa te una participació de gairebé el 6%, deu el seu nom i procedeix de la Companyia universal del canal marítim de Suez, una societat creada per Lesseps, el 1858, per a perforar la vía de comunicació i explotar-la. Al llarg de més d’un segle i mig d’història l’empresa ha travessat múltiples circumstàncies, canvis de noms, de propietaris i nacionalitzacions. A la seva pàgina web, l’actual grup Suez es mostra orgullós del seu origen, amb la construcció del canal a Egipte, i de que el seu nom sigui sinònim d’audàcia, ambició i innovació. El seu objetiu estratègic actual està molt lligat a la sostenibilitat mediambiental en la gestió de ciutats i indústries.

La històia de Veolia es remonta també a mitjans del segle XIX, a la gestió de l’aigua i dels residus urbans. Està present als cinc continents i te una plantilla de gairebé 180.000 personas, el doble que Suez.

Veure font: https://www.lavanguardia.com/economia/20201010/483968982651/justicia-francesa-frena-modo-cautelar-opa-veolia-sobre-suez.html?utm_term=botones_sociales&utm_source=whatsapp&utm_medium=social

Comparteix: