Dissabte la Plataforma per l’Aigua de Granollers va organitzar una xerrada amb Míriam Planas i Quim Pérez, d’Aigua és vida
Notícia publicada el 24 de maig de 2021 al SomVallès
“L’aigua és un dret humà i mai pot ser una mercaderia ni un producte financer. Amb l’aigua no es pot fer negoci”. És la idea central que ha planat a la xerrada informativa celebrada dissabte al migdia a la plaça de Perpinyà, organitzada per la Plataforma per l’Aigua de Granollers, el col·lectiu creat el passat abril per reclamar la gestió pública del subministrament d’aigua a la ciutat.
Quim Pérez i Míriam Planas, tots dos membres de l’entitat Aigua és vida, han detallat “l’estratègia d’ocultació” i l’actitud “bel·ligerant” de la Societat General d’Aigües de Barcelona (Agbar) per impedir els creixents intents de remunicipalització del servei. La via més sistemàtica és la judicialització de les decisions dels plens. “Cada cop que un ajuntament fa un pas cap a la recuperació de la gestió directa de l’aigua, topen amb un contenciós administratiu interposat per part de l’empresa”. A Catalunya 43 municipis ja han estat portats als tribunals per Agbar, i segons Pérez, Granollers podria seguir aquest camí. “Només a Barcelona i l’àrea metropolitana s’han produït més de 20 denúncies per frenar intents d’auditar la xarxa, voler baixar tarifes o per proporcionar informació a la ciutadania quan l’ha demanada”.
Aigua pública i sense intermediaris
Durant 50 anys la concessionària del servei a Granollers ha estat l’empresa Sorea, que pertany a Agbar i aquesta a la seva vegada pertany al grup francès Suez, ara en procés de fusió amb Veolia, una altra multinacional amb matriu francesa. Sobre aquest entramat empresarial Pérez opina que “el pitjor de tot és que els ajuntaments tenen un gran desconeixement. No tenen cap capacitat per fer un control exhaustiu de la gestió que estan fent aquestes grans multinacionals”.
La Plataforma per l’Aigua “posa en qüestió” l’estudi sobre la xarxa d’aigua encarregat per l’Ajuntament de Granollers i denuncia una manca d’inversions per part de Sorea que ha durat molts anys. Aquest dèficit ha donat com a resultat un 40% de canonades de fibrociment que caldrà substituir, amb un cost econòmic xifrat en 21 milions d’euros. “L’ajuntament no té aquesta capacitat d’inversió i es fa servir aquesta justificació per allargar la concessió i que la gestió continuï sent privada”, apunten els ponents.
Per revertir aquesta situació, la plataforma impulsa una campanya per promoure una consulta ciutadana, per la qual cosa els caldrà recollir unes 2.700 signatures. En paraules d’un dels seus representant, Marc Plana, “hem de demostrar al govern municipal i als partits de l’oposició que això no ha de ser una decisió tècnica que s’ha de prendre des de les institucions i al marge de ciutadania. És tot al contrari. Precisament els ciutadans volem la sobirania sobre els serveis públics i especialment aquells que són tan essencials com l’aigua”.
‘Desmuntem l’informe’
La Plataforma per l’Aigua de Granollers tornarà a fer una xerrada dissabte vinent (12.30 h), també a la plaça Perpinyà, i en aquesta ocasió amb l’objectiu de rebatre l’informe que l’Ajuntament de Granollers va encarregar sobre la futura forma de gestió del servei municipal de distribució d’aigua potable. L’acte comptarà amb les intervencions de Lluís Basteiro i Arnau Comas de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP).