Girona aprova la municipalització de l’aigua

L’empresa pública supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter passarà a gestionar el servei d’abastament i distribució

Noticia publicada originàriament a La Vanguardia el 04/11/2022

L’ajuntament de Girona ha aprovat de forma definitiva en un ple extraordinari el canvi de gestió del servei d’abastament i distribució de l’aigua potable, que a partir d’ara passarà a ser municipal.

Tots els grups amb representació al consistori -Junts, Guanyem Girona, PSC, ERC i un regidor no adscrit- van votar a favor d’aquest canvi amb l’única excepció de Ciutadans, que va votar en contra.

Serà l’empresa pública supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter qui es farà càrrec ara del servei no només a la ciutat de Girona, sinó també a Salt i Sarrià de Ter, tot i que la voluntat és que la nova companyia pugui satisfer també a altres municipis en les diferents fases del cicle de l’aigua, segons ha explicat el regidor de sostenibilitat, Martí Teres.

El canvi suposa un punt d’inflexió a un llarg procé que ha acabat en la justícia. A finals de 2017, el Jutjat d’Instrucció 2 de Girona, que investiga pressumptes irregularitats del soci privat de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarià de Ter (AGISSA) que fins llavors gestionava el servei, va apartar a Girona SA (la part privada de la companyia d’aigües) i la gestió va ser assumida pels tres ajuntaments. AGISSA estava participada en un 80% per l’empresa privada Girona SA i en un 20% per les administracions.

El 2020 els tres ajuntaments van rescindier el contrato a AGISSA per incompliment de les obligacions contractuals essencials en matèria d’inversions i reposició entre els anys 1991 i 2012 imputables a la part privada de la concessionària, a Girona SA.

Aquest era un pas indispensable per a iniciar el procés de municicipalització de l’aigua, que ha finalitzat avui amb l’aprovació definitiva del canvi de gestió.

Uns incompliments del contracte que, segons l’equip de govern municipal, hauran generat uns danys i perjudicis per valor de 13’2 milions d’euros, una quantitat que l’Ajuntament reclama als gestors privats de la societat mixta.

Segons va detallar durant el plenari municipal el regiudor de sostenibilitat, serien 4’6 milions els incompliments en matèria d’inversió; 5’4 milions, en matèria de reposició; 1’6 milions en matèria de personal i de tarifes, 1’5 milions més en matèria d’oficines i del servei i estructura de l’empresa.

Al plenari municipal extraordinari d’avui l’Ajuntament de Girona també ha aprovat iniciar l’expedient per a reclamar aquells 13’2 milions d’euros. Ho va fer amb els vots a favor de nou regidors de Junts per Catalunya, els sis de Guayem Girona, els seis d’ERC i el de Ciutadans. Per la seva part, els sis del PSC i el regidor no adscrit es van abstenir.

Aquest ple gairebé monogràfic sobre la gestió de l’aigua també ha servit per a aprovar definitivament l’ordenança reguladora del servei i les tarifes que amb la nova empresa passarà a pagar la ciutadania.

Les noves tarifes substitueixen les vigents des de 2013 i no repercuteixen l’increment del IPC dels últims deu anys. Terés va destacar la progressivitat en el cost en funció del consum i la penalització d’un excés de consum en l’actual situació de crisi climàtica i sequera.

La principal novetat serà l’increment dels metres cúbics d’aigua inclós en el primer tram, el més econòmic, que passarà de sis metres cúbics a nou, mantenient el preu que havia fins ara.

Les noves tarifes inclouen una mesura de tarificació social per a les persones vulnerables, amb una bonificació del 100% del cost de la quota fixa i del consum d’aigua, fins als tres metres cúbics al mes.

També s’ha introduït un nou àmbit comercial per a adaptar el preu de l’aigua a comerços petits i s’ha creat dues franges tarifàries en el sector industrial. El primer tram del consum comercial s’ha ampliat fins als nou metres cúbics d’aigua, mantenint el preu.

L’apartat de tarifes ha estat aprovat amb els vots a favor de Junts per Catalunya, Guanyem Girona, ERC, el PSC i el regidor no adscrit i el vot contrari de Ciutadans.

L’equip de govern ha defensat el treball realitzat durant el procés de municipalització, i l’oposició ha criticat la lentitud i manca de transparència.

El portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha recordat durant el ple que va ser una denúncia de la CUP davant la sospita d’il·legalitats en la gestió de l’empresa AGISSA la que va ser la punta de llança per a acabar municipalitzant el servei. Salellas també ha criticat que els danys i perjudicis ara reclamats podien haver-se estalviat amb un major control i seguiment a l’empresa que llavors prestava el servei.

Comparteix: