Front comú dels moviments socials per fer front a la sequera

Entitats ecologistes i moviments socials es reuneixen a Girona en una cimera ciutadana per la sequera

Notícia publica originàriament al Diari Ara el 06/05/2023

El 31 de març, la cimera extraordinària de l’aigua convocada pel Govern de la Generalitat va acabar sense acord. Les discrepàncies polítiques entre l’executiu i l’oposició va impedir arribar a cap consens per fer front a la sequera. Ara, amb l’objectiu de respondre a aquesta falta d’entesa entre els representants del Parlament, diferents moviments socioambientals s’han reunit per consensuar propostes reals davant el repte actual de l’escassedat d’aigua. La trobada ciutadana, organitzada per la plataforma Aigua és Vida, ha tingut lloc aquest dissabte, 6 de maig, a Girona i ha aplegat una trentena d’entitats de tot el país, acadèmics i diferents actors econòmics. Després de tres hores de reunió, han acordat un esborrany de cinquanta mesures concretes, que es presentaran de manera oficial i definitiva d’aquí quinze dies.

“En la cimera d’avui hem teixit aliances amb actors socials i econòmics del país per elaborar un discurs consensuat que ens durà a plantejar propostes i solucions a llarg termini, que són les que necessitem, i no les que planteja l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que són puntuals”, explica Josep Sabaté, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Els actors de la cimera volen compartir les seves mesures amb els municipis, amb l’ACA i també amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui han demanat una reunió urgent.

“Ens hem autoconvocat els moviments socials, acadèmics i comunitats de regants perquè en la cimera de l’aigua el Govern no ens van tenir en consideració i només pren decisions amb interessos electoralistes”, ha afirmat Dante Maschio, portaveu d’Aigua és Vida i membre d’Enginyers Sense Fronteres. Maschio ha avançat una de les peticions més importants acordades a la trobada: “Exigim transparència en la gestió dels recursos perquè l’Agència Catalana de l’Aigua no para d’aprovar mesures restrictives als municipis, però oculta les dades de consum; i els ciutadans i les entitats necessitem saber-les per comprovar si les reduccions s’estan duent a terme”, ha manifestat. Una altra de les propostes aprovades a Girona és que els municipis de més de 5.000 habitants comptin amb un pla d’emergència municipal per sequera obligatori. 

Comparteix: