Entitats i candidatures municipals de l’Anoia reclamen una gestió pública i participativa de l’aigua a Igualada

El passat dissabte 6 de maig de 2023 es va celebrar un acte a Igualada que va comptar amb la presència de diferents candidatures municipals de l’Anoia, com Igualada, La Pobla de Claramunt i Vallbona d’Anoia, així com amb la participació d’entitats com Aigua És Vida Anoia, l’Associació de Municipisi Entitats per l’Aigua Pública i la plataforma Impuls Sostenible. L’acte va servir per signar el Pacte Social i Municipal per l’Aigua a tots aquests municipis, que busca establir un model de gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l’aigua a la ciutat.

El document signat durant l’acte va recordar els avenços que s’han fet en els darrers anys per recuperar la gestió pública de l’aigua a Catalunya, amb 16 municipis que han canviat a una gestió directa del servei, com ara Girona, Salt, Sarrià de Ter, o el Consell Comarcal d’Osona. També es van destacar les mobilitzacions ciutadanes, com la manifestació a Terrassa el 2017 o la gran manifestació que va tenir lloc a Igualada l’octubre de 2018, amb l’ampli suport de col·lectius, plataformes i entitats de la ciutat.

El Pacte Social i Municipal per l’Aigua a l’Anoia es compromet a vetllar per l’acompliment de quatre demandes bàsiques. La primera, considerar que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, és a dir, tenint en compte les seves dimensions fonamentals: assequibilitat, qualitat i disponibilitat. La segona, implementar a Igualada i la resta de municipis un model de gestió pública de l’aigua que sigui de qualitat, eficaç i eficient, i exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania. La tercera, aplicar una política d’aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida a l’Anoia, i, finalment, la creació de la Taula de l’Aigua, un espai de concertació social sobre l’aigua, des d’on la ciutadania, el teixit social, etc. podran debatre i posar en comú idees i propostes.

L’acte va significar, doncs, un pas més per aconseguir la gestió pública de l’aigua a Igualada i una mostra del suport públic que recull l’aposta municipalista amb la presència de diferents actors socials i polítics compromesos en la defensa del dret a l’aigua com a bé comú.

PACTE SOCIAL I MUNICIPAL PER L’AIGUA A IGUALADA
Durant aquesta última legislatura municipal, a Catalunya els avenços pel que fa a la recuperació de la gestió pública de l’aigua han estat molt significatius; en aquest període, 16 municipis han canviat a una gestió directa del servei. Hi destaquen els casos de Girona, Salt i Sarrià de Ter, a través de la nova empresa pública Cicle de l’Aigua del Ter, o el del Consell Comarcal d’Osona, per mitjà d’Onaigua. Però també hi ha casos menys coneguts però igual de rellevants, com a Mieres, on es va recuperar la gestió del servei després d’una consulta popular.
D’altra banda, la ciutadania mobilitzada ha mostrat amb fermesa que vol una gestió pública i democràtica de l’Aigua. La manifestació a Terrassa de 2017, les 26.000 signatures recollides a Barcelona instants a una consulta ciutadana, o les consultes populars de Mieres, Palau-solità i Plegamans i Alfarràs, que van impulsar els respectius processos de recuperació de la gestió directa, són un gran exemple. I, per suposat, la gran manifestació a Igualada l’octubre de 2018, amb ampli suport de col·lectius, plataformes i entitats de la ciutat.
De fet, en l’actualitat tenim a Catalunya 26 municipis que estan treballant per recuperar la gestió pública de l’aigua els propers anys. I a Igualada es donen les condicions per sumar-se a aquest grup de municipis.
Per últim, cal tenir present, ara fa exactament quatre anys, les forces polítiques a favor de la gestió pública ja van signar un acord el 6 de maig de 2019, el Pacte Social i Institucional per l’Aigua, on es demanava iniciar els processos per a la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a Igualada. Però després d’aquests quatre anys, no s’han produït avenços, i el servei segueix gestionant-se de forma irregular, sense contracte, malgrat els informes que indiquen que l’Ajuntament d’Igualada pot recuperar el servei en qualsevol moment sense que l’empresa tingui cap dret a indemnització.
Per tot plegat, davant la ciutadania d’Igualada, els partits i candidats i el teixit associatiu del municipi, fan públic en aquest document la renovació i concreció del seu compromís per una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l’aigua i es comprometen a vetllar per l’acompliment de les següents quatre demandes bàsiques:

1.- Considerar que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament (DHAS) és un dret humà universal, inalienable i inviolable de tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, és a dir, atenent a les seves dimensions fonamentals: assequibilitat, qualitat i disponibilitat.
2.- Implementar a Igualada un model de gestió pública de l’aigua que sigui de qualitat, eficaç i eficient, i exemple de gestió democràtica i transparent, amb la implicació i el control de la ciutadania.
3.- Aplicar una política d’aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida a l’Anoia. Davant els riscos del canvi climàtic i global, i en l’actual context de sequera, és més necessari que mai implementar la Nova Cultura de l’aigua per tal d’assolir el bon estat ecològic de les masses de l’aigua fixat a la Directiva Marc d’Aigua.
4.- Crear la Taula de l’Aigua, un espai de concertació social sobre l’aigua, des d’on la ciutadania, el teixit social, el món acadèmic, els diversos actors que en són part interessada, les forces polítiques i els serveis tècnics juguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d’una nova cultura de l’aigua i dels compromisos fixats en aquest Pacte Social Municipal de l’Aigua.

Igualada, a 6  de maig de 2023

Comparteix: