El Relator Especial de Nacions Unides per al Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament conclou al seu darrer informe que la privatització és un risc per garantir l’accés a l’aigua

Coincidint amb el desé aniversari de la proclamació del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament (DHAS), i pràcticament al final del seu mandat, el Relator Espacial de Nacions Unides per al Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament, Leo Heller, presenta a l’Assemblea General de Nacions Unides el seu darrer informe: Privatització i Dret Humà a l’Aigua. I es tracta d’un informe molt determinant, doncs acaba concloent que la privatització dels serveis és un risc per a l’assoliment d’aquests drets, a partir d’una anàlisi jurídica, teòrica i empírica. El Relator Especial basa el seu examen en la combinació de dos relacionats amb el subministrament privat d’aigua i sanejament: la maximització dels beneficis com a prioritat, i l’abús de poder en la gestió d’un monopoli natural. A partir d’aquí, identifica diferents riscos, com entre ells, que els operadors privats no utilitzen tots els recursos a l’abast per garantir el DHAS, el deteriorament dels serveis (especialment al final de les concessions), un preu superior al de la gestió pública, la manca de polítiques d’igualtat, la despreocupació per la sostenibilitat del servei, i la manca de transparència i de rendició de comptes. Al final del seu informe, el Relator ofereix recomenacions als estats i altres agents per a abordar els riscos identificats.

Aquest argumentari sistematitzat a l’informe del Relator Especial és el que l’AMAP ha vingut sostenint des de la seva creació, i és el que està empenyent a molts municipis de Catalunya a recuperar i optar per la gestió directa de l’aigua. L’AMAP ha traduït al català la versió reduïda de l’esmentat informe, que us podeu descarregar aquí.

Comparteix: