Arenys de Munt guanya el litigi contra l’empresa d’aigües SOREA

La municipalització del servei iniciada el 2011 va enfrontar el consistori amb la concessionària del subministrament

El primer assalt del combat judicial que enfronta l’Ajuntament d’Arenys de Munt amb l’empresa de gestió del subministrament d’aigua SOREA, s’ha decantat en favor del municipi. Una sentència del contenciós administratiu 11 de Barcelona –encara recorrible- estableix que el municipi no ha d’abonar cap quantitat econòmica a l’empresa en concept d’indemnització per rescindir el contracte per passar a gestionar el servei de forma pública a través de l’empresa municipal Aigües d’Arenys. La pròpia sentència estableix que és la concessionària qui deu a l’Ajuntament inversions i millores que no ha realitzat tot i estar contractades.

L’empresa reclamava a l’Ajuntamento 666.000 euros. En canvi, el govern municipal lamenta que SOREA no col·laborés en l’auditoria per determinar l’import restant. Sospitàvem que l’empresa no presentava els nombres clars reconeix el primer tinent d’alcalde, Josep Sánchez i vam veure que ens carregava partides que no havia realitzat. Les relacions amb l’empresa es van trencar durant l’anterior mandat de la CUP quan el consistorio va reclamar 700.000 euros en inversions no amortitzades.

El jutge decreta que l’empresa va imputar al servei despeses d’altres municipis

El 2013, ja amb el govern d’ERC, l’empresa amenaçava amb contenciosos, pel que l’Ajuntament va decidir contractar una auditoria econòmica i una altra tècnica, a Efial, la mateixa empresa proposada per la concessionària inicialment, amb el compromís d’acceptar el resultat. En elles es va detectar l’existència d’obres que no es corresponien amb allò realitzat. Tot això, segons el portaveu municipal va propiciar que SOREA bloquegés l’auditoria en veure que no els afavoria.

El febrer del 2016, l’empresa va reclamar 667.000 euros per la liquidació del contracte, el que a criteri del jutge no era procedent. En canvi, el magistrat va decretar que és la concessionària qui deu a l’Ajuntament 345.000 de diferents conceptes por cobrar més en les inversions, deutes impagats o imputar al municipi despeses que eren d’altres pobles en els que també gestiona el servei d’aigües.

El també regidor d’Economia, Josep Sánchez, reflexiona que si la situació de la xarxa d’aigua hagués estat l’òptima quan la gestionava SOREA, no hagués estat precís invertir més de mig milió els darrers anys. Tot i la contundència de la sentència, el govern local està segur que SOREA recorrerà al TSJC.

Veure font: https://www.lavanguardia.com/local/maresme/20181015/452371992804/sorea-arenys-de-munt-litigio-servicio-aguas.html

Comparteix: