Aigües de Manresa denuncia pressions en contra de la gestió pública

Des de l’AMAP hem donat suport avui a les administracions locals de l’àmbit d’Aigües de Manresa que s’han trobat al migdia al Museu de la Tècnica de la capital bagenca per denunciar la judicialització de la gestió pública de l’aigua. Els representants municipals han denunciat l’ofensiva per part d’AGBAR i la Cámara de Concesionarios de Infraestructuras, Equipamientos y Servicios Públicos (CCIES), un conglomerat d’empreses (SUEZ, accionista d’AGBAR i Abertis entre d’altres) organitzada per combatre la gestió pública del servei d’abastament d’aigua.

Des de finals de novembre, les empreses multinacionals han enviat directament i de manera organitzada requeriments a tots els Ajuntaments i administracions locals de l’àmbit d’Aigües de Manresa. Aquests requeriments normalment s’inicien amb una petició d’accés a l’expedient de constitució de mitjà propi i posterior encàrrec de gestió a Aigües de Manresa per al servei d’aigua (i en alguns casos també clavegueram). Tot seguit, interposen recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, òrgan administratiu que resol els recursos i reclamacions en matèria de contractació dels poders adjudicadors.

Aigües de Manresa és l’empresa 100% pública que gestiona el servei d’aigua en 18 entitats municipals del Bages, el Moianès i l’Anoia, amb una població total de 140.000 habitants. La missió de l’empresa és gestionar de forma eficient i sostenible el cicle integral de l’aigua, per oferir el millor servei als usuaris. I ho fa seguint els valors de compromís envers el territori i la gent, la sostenibilitat, amb confiança, transparència i eficiència.  

Amb aquesta ofensiva, el què volen AGBAR i CCIES és qüestionar i condicionar la potestat autoorganitzativa de l’administració local a l’hora de prestar el servei públic de l’aigua, potestat reservada constitucionalment als municipis. Aquestes accions són generalitzades en el territori català. Recordem que al maig de l’any passat més de 40 representants del món local de tota Catalunya van denunciar a Terrassa una estratègia de ‘lawfare’ de les empreses privades contra els processos de recuperació de la gestió directa de l’aigua.

Aquesta estratègia per part dels agents privats pretén neutralitzar la creixent tendència a optar per models de gestió pública, que persegueixen la salvaguarda de la governança pública de l’aigua, així com una major eficiència i transparència.


Recull de premsa:

Comparteix: