L’ajuntament lamenta l’atac de l’empresa al consistori i a les entitats socials i avança que col·laborarà amb la investigació
Publicat a eldiario.es el 19 d'abril de 2021 per Oriol Solé Altimira
La guerra de l’aigua de Barcelona te una nova batalla. La Societat General d’Aigües de Barcelona, Agbar, ha portat davant del Tribunal de Comptes a l’Ajuntament de Barcelona pel procés de municipalització de l’aigua que va intentar el consistori d’Ada Colau, frustrat per la sentència del Tribunal Suprem que va avalar l’empresa mixta creada entre la multinacional i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El Tribunal de Comptes ha donat trasllat de la denúncia a la Fiscalia i el consistori abans de decidir si segueix endavant amb el procediment.
En la seva denúncia, Agbar xifra de manera aproximada en 875.294 euros el perjudici ocasionat a les arques públiques. Dins d’aquella xifra Agbar inclou un encàrrec específic de l’Ajuntament de 2017 a varis despatxos per a una anàlisi jurídica i d’infraestructures sobre la municipalització de l’aigua que va costar 358.710 euros, pero también diferents treballs realitzats en l’àmbit ‘aigua’ per valor de 499.925 euros i que la multinacional vincula amb la municipalització.
Entre les desenes d’estudis denunciats per Agbar figuren un inventari de la xarxa de distribució de l’aigua potable de Barcelona, un informe per a detectar les necessitats d’inversió en la xarxa d’aigua potable de la ciutat, un altre sobre demandes futures d’aigua o la valoració d’actius d’Agbar dins del municipi, així com un estudi sobre hàbits de consum d’aigua potable a les llars.
A criteri d’Agbar, tots aquests estudis van vulnerar la normativa comptable, doncs els va encarregar l’Ajuntament de Barcelona quan la competència en matèria d’aigua recau en l’AMB i no en el consistori. Destaca Agbar que l’Ajuntament va assumir costos manifestament innecesaris que suposen una duplicació d’esforços financeros, doncs el servei d’abastament d’aigua ja ve sent prestat per l’AMB.
El tercer bloc de la denúncia d’Agbar consisteix en les subvencions que l’Ajuntament de Barcelona va atorgar a associacions afins a la ideologia municipalitzadora, com Enginyeria sense Fronteres. La denúncia no xifra el concret perjudici de les subvencions, sino que considera que seran en detriment de les arques públiques totes aquelles subvencions que no hagin tingut un resultat tangible que pugui justificar l’augment exponencial i manifestament desproporcionat del seu finançament.
Tanmateix, l’empresa inclou en detriment de fons públics els 15.000 euros que el consistori va dedicar a fomentar la recollida de signatures per a celebrar una consulta sobre la municipalització de l’aigua que no es va arribar a fer. Tot això forma part, denuncia l’empresa, de l’estratègia municipal per crear un clima denigratori contra Agbar en el procés fallit de municipalització. Per a la multinacional el conflicte a Barcelona s’emmarca en un fenomen ideològic global anomenat remunicipalització, que al seu judici es caracteritza per una oposició frontal a qualsevol presència d’iniciativa econòmica privada en la prestació de serveis públics en general i en els d’aigua en particular.
L’Ajuntament titlla la denúncia d’atac a la democràcia
El regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, ha avançat que el consistori col·laborarà amb tota la documentació que li pugui requerir el Tribunal de Comptes i ha defensat la legalitat de totes les subvencions i estudis encarregat. Es vol posar en marxa una màquina del fang per a embrutar la gestió municipal i no permetrem aquest atac al prestigi de la ciutat, ha denunciat Serra.
El regidor ha lamentat que la denúncia d’Agbar pretengui posar en entredit les actuacions del govern municipal per a dur a terme la municipalització de l’aigua, un dels objectius que els Comuns portaven al programa electoral, pel que ha titllat la demanda de la multinacional d’atac a la democràcia i al govern municipal.