Carregant Esdeveniments

Formació per a tècnics i tècniques de Girona, Salt i Sarrià. La gestió de l’aigua: drets socials i nous models de governança

Dimecres, 5 octubre 2022 - 10:00 - Dimecres, 16 novembre 2022 - 13:00

Casal Civic i Comunitari de Salt

Plaça Diputació 2
Salt,
+ Mapa de Google

Aquesta tardor Enginyeria Sense Fronteres conjuntament amb la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la Universitat de Girona, Càritas Girona, el Casal dels Infants, Nousol i la Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona organitzem una formació tècnica sobre Gestió de l’aigua, drets socials i noves governances enfocat a persones tècniques municipals, partits polítics i entitats de Girona, Salt i Sarrià per capacitar tècnicament en matèria de Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament i béns comuns.

Les places són limitades, inscriviu-vos en el següent enllaç: https://www.bit.ly/Gestio-Aigua-Girona

Les ciutats de Girona, Salt i Sarrià es veuen atravessades per un canvi de model de gestió del cicle integral de l’aigua amb la creació de la nova empresa pública Cicle de l’Aigua del Ter. Un dels majors reptes que té per endavant el nou servei públic serà abordar la garantia del dret a l’aigua en un context d’emergència habitacional on el pagament dels serveis més bàsics com l’aigua, la llum i el gas molt sovint és un problema i un determinant pel desenvolupament humà i comunitari dels veïns i veïnes.

El 2010 les Nacions Unides reconeixien el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament com un dret universal, indivisible i fundamental pel gaudí de la vida i els demés Drets Humans. Amb la resolució de 2010 s’han desenvolupat marcs normatius i s’ha consagrat el dret en diferents estaments legals, però a Catalunya i a comarques gironines la realitat dista de respectar el dret a l’aigua. La crisi de 2008, la crisi de la covid i l’actual crisi socioenergètica augmenten les pressions sobre els grups de població en situació de vulnerabilitat, contribuint a augmentar la pobresa energètica i hídrica. Malgrat això, hi ha marcs normatius, eines i propostes per protegir el dret a l’aigua i gestionar el servei des de la perspectiva del bé comú.

La formació que es proposa és una oportunitat per poder accedir als debats i propostes més actuals sobre la matèria a nivell de Catalunya, l’Estat Espanyol i França.

La formació s’estructura en 3 sessions de treball teòric-pràctic i una jornada final. El curs és presencial i té una durada de 12 hores. Al finalitzar el curs s’obtindrà un certificat d’aprofitament per haver participat de totes les sessions, expedit per la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la Universitat de Girona.

Per conèixer el programa complet, objectius de cada sessió i formades, consulteu el document adjunt.

Sessió 1: DHAS. Noves propostes per garantir l’accés a l’aigua

Sessió centrada en les diferents mesures i eines que s’estan emprant per resoldre les diverses situacions de manca d’accés a l’aigua. Es comptarà amb les promotores de les propostes, eines i dispositius existents. S’abordarà la necessitat i la naturalesa de les diferents eines i mecanismes (origen i naturalesa, objectius a resoldre, etc).

  • Instrucció de Terrassa
  • Blanes
  • Aliança Pobresa Energètica (APE)
  • Aigües de Manresa

Sessió 2: Debats actuals: tarifa, social mínim vital i nova regulació

Contracte, regulació i adaptacions a nivell de serveis. Quins debats hi ha oberts? Com afecta la transposició de la Directiva Marc d’aigua potable en la incorporació del DHAS?
Es presentaran diferents eines i processos oberts en aquesta matèria i que s’impulsen des de l’Associació de Municipis i Entitats per L’aigua Pública de Catalunya (AMAP) i la Red de Agua Pública, principalment i el paper de les diferents administracions i institucions impulsores.

  • Presentació de la Nova Guia de Tarifa Social (AMAP ) i altres propostes de treball.
  • Treball sobre la transposició de la Directiva Marc d’Aigua Potable i la proposta de Llei de Bases estatal.

Sessió 3: Observatoris de l’aigua. Què són i què impliquen. Els casos de l’Observatoire Parisien de l’Eau i de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT)

En moments on l’emergència climàtica comporta efectes molt destacables sobre l’aigua i les afectacions que comporta, tant en la dimensió mediambiental (justícia climàtica) com en els drets de les persones (justícia social). És per això que es fa més necessari que mai el treball sobre nous sistemes de govern de l’aigua que incloguin la mirada dels sistemes complexos. La sessió abordarà les noves propostes de governança democràtica i dret al medi ambient sa amb inclusió de la mirada sistèmica i socioecològica de l’aigua a partir dels exemples existants: l’Observatoire Parisien de l’Eau (OPE) i l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT). Ambdues experiències ens poden aportar resultats tangibles dels nous models de governança, aprenentatges i línies de futur, en l’aigua i altres serveis.

Sessió 4 Cloenda 4. El DHAS a Girona Salt. Una comprensió en el marc dels drets socials.

En aquesta ocasió, el format és obert al públic i altres actors estratègics, com la recerca o l’ensenyament, i se centra en la comprensió situada del DHAS i l’aigua en un context més ampli de drets socials. Es farà des de la presentació de la situació a les ciutats de Girona i Salt. I serà en format de taula rodona i debat. Exposicions generals de context:

  • Drets socials: interseccionalitat entre drets
  • Presentació d’avenços del grup de treball dels diferents municipis
  • Situació en matèria d’habitatge i empadronament

Es mirarà de comptar amb la presència de la Síndica de Greuges de Catalunya, qui ha treballat els diferents eixos de la taula rodona.

Mostra els detalls

Inici:
Dimecres, 5 octubre 2022 - 10:00
Finalització:
Dimecres, 16 novembre 2022 - 13:00
Web:
https://esf-cat.org/blog/2022/09/28/formacio-per-a-tecnics-i-tecniques-de-girona-salt-i-sarria-la-gestio-de-laigua-drets-socials-i-nous-models-de-governanca/

Organitzador

Enginyeria sense Fronteres
Web:
https://esf-cat.org/

Recinte

Casal Civic i Comunitari de Salt
Plaça Diputació 2
Salt,
+ Mapa de Google

Més activitats